Две истории, едно отвличане

 

Снимка: Два военни кораба оказват съдействие на освободения от пирати екипаж на контейнеровоза /архив/
Снимка: Два военни кораба оказват съдействие на освободения от пирати екипаж на контейнеровоза /архив/

Холивудската версия за отвличането на MAERSK ALABAMA вече е в западните кина, съдебната битка за отвличането на кораба през 2009-а година обаче започва след по-малко от 2 месеца. 

Версията, която екипажът на кораба ще представи пред съда, ще бъде много по-различна от тази, която вече достига до публиката с филма „Капитан Филипс“ на режисьора Пол Грийнграс, в който суперзвездата Том Ханкс играе капитана на отвлечения контейнеровоз.

Ако бяхте в съдебната зала и слушахте показанията на моряци от екипажа, изобщо нямаше да останете с впечатление, че капитан Филипс е такъв герой„, казва пред TradeWinds Рос Даймънд – един от адвокатите, представляващи екипажа.

9-членният американски екипаж съди Maersk Line (собственик на кораба), International Shipholding Corp. (оператор) и истинския капитан Ричард Филипс. Според моряците капитанът е плавал на около 400 км. от бреговете на Сомалия, въпреки че многократно е предупреждаван да стои поне на 1000 км.

Моряците твърдят, че в следствие на това и последващото отвличане са получили физически травми и пост-травматичен стрес. Според говорителя на Maersk Line Кевин Спиърс, обвиненията са неоснователни.

Очаква се процесът да стартира на 2 декември и да продължи 2 седмици. Все още моряците не са определили исковете си към компаниите и капитана. Освен това, по думите на защитата им – „филмът на Холивуд не е правдив в много аспекти“.

Адвокатът казва, че корабът не е имал никаква охрана или охранителни механизми. „Няма ги дори водните оръдия, които ще бъдат показани във филма. Екипажът нямал и никакво оръжие„, коментира адвокатът на моряците. „Капитанът ги води в ръцете на пирати, игнорирайки предупрежденията да стои на повече от 600 nm от бреговете на Сомалия„, добавя той.

По думите на защитата, никога няма да бъде доказана и тезата, че сам капитанът предлага на пиратите да бъде отведен като залог за получаване на пари, в замяна живота на моряците. „Напротив, ние мислим, че просто пиратите са прибрали него„, коментира Даймънд.

Официален трейлър на филма, който вече тръгна по западните кина:


Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент