„Роял Хелена” постигна историческа победа на регата Тол Шипс

Баркентината с две втори места в двата етапа  в клас А – на най-големите ветроходни кораби и трето място в генералното класиране от всички класове. Завръща се на Морска гара  Варна на 19.10., събота в 11:11 ч.
RoyalHelena-v deistvie

Ветроходът „Роял Хелена” постигна най-забележителната победа на български кораб през последните  години. Баркентината спечели две втори места в класа си и се класира трета в генералното класиране от всички класове в състезанието Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013 от 21 септември до 7 октомври в Средиземно море. Това е най-доброто класиране на български  ветроход и уникално постижение за наш екипаж през последните години. „Роял Хелена” се конкурира с още 40 ветрохода и яхти. Нашите се състезаваха в клас А – на най-големите кораби и в надпреварата от Тулон, Франция до Ла Специя, Италия изпревариха легендарния руски гигант „Мир” – един от най-бързите кораби в света.

Екипажът на капитан Димитър Генчев и практикантите, измежду които петима курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, ще бъдат посрещнати празнично на 19 октомври, събота от 11:11 часа на Морска гара Варна. Те очакват варненци да откликнат подобаващо на успеха им и да направят голям морски празник подобен на тези в Барселона, Тулон и Ла Специя.

Корабът, собственост на варненската фирма Топсейл ООД, е един изцяло български продукт , конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

„Развяхме българското знаме на парада в Тулон пред половин милион зрители. Нашето представяне беше наблюдавано от над милион и половина европейци в Барселона, Тулон и Ла Специя. Успяхме да се класираме втори и в двата етапа, благодарение на качествата на кораба и уменията на капитана и екипажа, а по пътя към Ла Специя  дори оставихме след себе си „Мир”, известен в цял свят с бързината си. Вече имаме регистрация за участието си в следващата регата Тол Шипс, която тръгва от Варна и ще бъде в Черно море в края на април 2014 г. От световната организация STI (Sail Training International) ни връчиха специална награда за първо участие и сега очакват какво ще  покажем догодина”, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на  Топсейл ООД

Класиранията в  клас „А”  в  Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013

 Първи етап Барселона-Тулон:

  1. „Мир” (Русия)
  2. „Роял Хелена” (България)
  3. „Ла Грейс” (Чехия)

Втори етап Тулон – Ла Специя

  1. „Ла Грейс” (Чехия)
  2. „Роял Хелена” (България)
  3. „Мир” (Русия)

Корабът ще бъде посрещнат на 19 октомври (събота) от 11 ч.

Снимки:
[oqeygallery id=133]
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент