Над 100 младежи участваха в гребния поход до Звездица (снимки)

greben-pohod

Над 100 младежи и девойки се включиха в XII традиционен гребно-ветроходен поход във Варненското езеро. Ентусиазираните ученици от Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ и техните по-големи колеги от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ преминаха дистанцията от лодъчната база – в стария канал, до спортната база на Български ловно-рибарски съюз – край с. Звездица, за около два часа. Липсата на вятър не допусна младежите да покажат своите ветроходни умения, но въпреки това духът им бе приповдигнат. На брега на езерото, екипажите на 9-те лодки показаха умения по хвърляне на хвъргало, теглене на въже, стрелба с въздушно оръжие и морски възли.

mitko-metodievКап. II ранг о.з. Митко Методиев: „Интересът е огромен, връщаме ученици“
Кап II ранг о.з. Митко Методиев е роден в гр. Варна през 1956г. Средно образование завършва в Техникума по корабостроен и корабоплаване (сега ВМГ). Продължава обучението си по специалност „Корабоводене“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, получавайки две специалности – за ВМС и за БМФ.  Избира да гради кариера във военния флот, където работи 28 години. 10 години служи в Първи дивизион патрулни кораби, а след това преминава през различни длъжности в щаба на базата и щаба на флота. Последователно работи в няколко частни фирми, след напускането на ВМС. От март 2011г. е преподавател във ВМГ, води часове по дисциплините свързани с корабоводене. 

Кап. Методиев, как успяхте да съберете толкова много млади хора?
Интересът в училището е огромен. Неприятно ми е да го кажа, но се налага да връщаме деца. Правим всичко възможно да приемем колкото се може повече младежи, но проблемите са свързани с липсата на лодки. 

Това ли е основният проблем?
Това е един от проблемите. Гимназията разполага само с 2 лодки, които са недостатъчни. Затова работим с няколко сдружения и използваме техните. В момента тук са 9 лодки, а кандидатите вероятно ще съберат екипажи за още толкова. Гимназията няма собствена база, използваме тази на ВВМУ. 

Как се справят бъдещите моряци с дисциплините?
Тази година имаме четири нови екипажа, някои от младежите все още се учат. Други пък вече са републикански шампиони. 

Каква е програмата, в която се състезават учениците на ВМГ?
Програмата е на Федерацията по морски многобой и приложен туризъм (ФММПТ). В годината провеждаме няколко състезания. Екипажите на голяма част от лодките на регата Трети март, организирана съвместно с БФВ, са съставени от наши ученици. През следващата година нашите момчета и момичета ще се състезават на регата в гр. Козлодуй, организирана от местния гребно-ветроходен клуб към АЕЦ. През май догодина учениците ще се включат в регата за купата на кмета и началника на ВВМУ, организирана от ФММПТ, а след нея ще покажат наученото на регата „Предизвикателство млади моряци“. Предвиждаме и второ участие на р. Дунав – в град Силистра, на регата организирана от клуб „Поларис“. Последна по програма е флотската спартакиада. Междувременно през годината организираме два похода като този. 

Какво правят учениците в неактивния сезон?
Поддържаме лодките, преминават обща теоретична подготовка. В пасивния сезон лодководачите преминават изпити.

Какво ви е необходимо за да привлечете още млади хора?
Има ли база, другото ще го направим. Смятам, че в бъдеще нещата ще се подобряват, а интересът към морския многобой ще става все по-голям. Очакваме, а и вече получаваме подкрепа от община Варна и министерството на спорта. Мога да кажа, че гимназията продължава своя път за развитие. Федерацията по морски многобой и приложен туризъм също се развива към по-добро, като основната мисия е именно привличането на повече млади хора.

Снимки: Петър Томов; Maritime.bg
[oqeygallery id=134]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент