Драстичен спад на пиратските атаки

nigeria-pirati

188 пиратски нападения са регистрирани за първите 9 месеца на годината. За същия период през миналата година, атаките са били 233.

Според Международното морско бюро от 7 години насам се отчита най-ниска пиратска активност. Спад има и в броя на отвлечените от пирати моряци.

Ако през 2012г. са били похитени 458 души, то през тази година, в ръцете на пиратите са били 266 моряци. През първите 9 месеца пиратите са отвлекли 10 кораба, стреляли са по 17 и са се качили на 140 съда, а 21 атаки са били отблъснати.

266 моряци са взети за заложници, 34 са били отвлечени през годината. Един моряк е бил убит, а 20 са били ранени. Към момента само един моряк е обявен за изчезнал.

Въпреки, че атаките удрят дъното от 7 години, опасността остава, основно във водите около Сомалия и Гвинейския залив“, казва директорът на Международното морско бюро Петенгал Мукундан.

Драматично продължава да намалява броят на атаките край Сомалия. Там тази година са регистрирани само 10 инцидента, в сравнение със 70 през първите девет месеца на миналата година.

Според ММБ причина за намалената активност остава намесата на международните военноморски антипиратски мисии, наличието на все повече охрана на борда на корабите, използването на най-добрите в индустрията практики за мениджмънт, както и стабилизацията на правителството в Сомалия.

Вниманието вече се измества към Гвинейския залив, който се превръща в ново пиратско огнище. В региона са регистрирани повече от 40 атаки. 132 моряци са били взети за заложници на борда на 7 отвлечени кораба. Нигерийските пирати са отвлекли два съда, атакували са и са се качили на борда на други 11 и са стреляли по 13.

Другият район, който също може да се превърне в огнище е край Индонезия. Там са били регистрирани 68 атаки досега през годината.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент