Спуснаха на вода новия руски „Мистрал“

mistral

Във Франция бе спуснат на вода универсалния десантен кораб (УДК) „Владивосток” от типа „Мистрал”. Корабът сериозно ще усили възможностите на руския флот, смятат експерти.

Плановета за строителство за ВМФ на Русия на четири десантни кораба по френски проект предизвика във висшите политически кръгове активни спорове, засягащи както допустимостта на строителството на кораби в чужбина, така и сътрудничеството във военноморската сфера между Русия и един от лидерите на НАТО.

От самото начало „Мистрал” се оказа под удар от две страни с противоположни тези. В Русия опонентите на проекта твърдяха, че купуването на тези кораби отслабва ВМФ и това са хвърлени на вятъра пари. В чужбина, обратното, изказваха опасения, че купуването на „Мистрали” ща усили ВМФ на Русия и ще наруши баланса на силите, пише „Гласът на Русия“. Особено такива гръмки заявления звучаха от Грузия, където прекрасно помнят ролята на Черноморския флот във военната операция през август 2008 година, и в Прибалтика, където политиците традиционно се отличават с повишена тревога относно развитие на въоръжените сили на Русия.

Въпреки това, политическото влияние на привържениците на проекта позволи да бъдат преодолени всички прегради и работата започна. „Владивосток” се строеше със съвместните технологии на Франция и Русия. Общият дял на работите, изпълнени в Русия, възлиза на 20%, а при втория кораб („Севастопол”) руският дял ще достигне 40%.

Днес десантните сили на ВМФ на Русия разполагат с остарели десантни кораби от 70-80-те години, които не отговарят на съвременните технически изисквания, в това число затрудняват десантиране на брега. Новите универсални десантни кораби могат да извършват комбиниран десант– с бързи катери и хеликоптери. Огневата поддръжка на десанта в случая ще се осъществява от бойни хеликоптери, които ще се базират на УДК заедно със самолети. За защита от атаки от въздуха, УДК ще се съпровожда от екскорт от бойни кораби със системи за ПВО. Подобни кораби като допълнение към нарасналите десантни възможности и повишения комфорт за екипажа, могат да участват в многомесечни операции в отдалечени райони.

Прибалтика и Грузия едва ли трябва да се опасяват от новите руски УДК. Тези кораби с далечина на плаване над 10,000 nm, се строят не за Балтийско и Черно море. Но в конфликти, подобни на сирийския, или неотдавнашния либийски, възможностите на ВМФ на Русия могат рязко да нараснат. Батальон на морската пехота с лека бронетехника и минохвъргачки при подкрепата на петнадесет хеликоптери и отряд от бойни кораби с артилерия и крилати ракети на отдалечен театър на военни действия могат да изиграят решаваща роля. 

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини