7 милиарда евро за морско дело и рибарство в ЕС

image-fishing-vessel 

Европейският парламент днес одобри приоритетите, за които ще се харчат парите от бъдещия Европейски фонд за морско дело и рибарство за следващия програмен период 2014-2020 г. Илияна Йотова получи подкрепа от всички български евродепутати за предложенията и новият фонд да финансира различни дейности от първостепенно значение за българското рибарство.”Седем милиарда звучи като стряскащо голяма сума, но всъщност това е едва около 1% от общата бюджетна рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. В същото време нуждите са големи и различни във всички краища на Европа. Затова беше много трудно и отне много време на дълги и упорити преговори с моите колеги от различни държави членки, така че да успея да ги убедя в политика, която е в интерес на България.”, казва Йотова.

На първо място нашите рибари имат нужда от инфраструктура, без която им е почти невъзможно нормално да упражняват професията си. Говоря преди всичко за така нужните и все още липсващи по нашето черноморско крайбрежие обособени рибарски пристанища, където рибарите да стоварват улова си. Освен това, в честите ми контакти с бранша хората ми споделят, че липсват и модерни тържища, на които да продават морската стока.”, споделя още Йотова.

Тя е на мнение, че фокусът на новата Обща политика по рибарство на ЕС трябва да бъде върху дребномащабния крайбрежен риболов, което е от интерес за България, тъй като голяма част от нашите съдове са именно в този сегмент на флота. “Ако върху този въпрос нямаше особено разногласие, то при споровете за финансиране на рязане на скрап или реновиране на флота се разрази истинска битка между различните национални делегации в Европейския парламент”, разказва г-жа Йотова. “Според мен в интерес на нашите рибари е да има пари и за едното, и за другото”, продължава българският евродепутат, “тъй като от една страна парите за скрапиране се използват добре за други дейности в областта на рибарството, като например развитието на аквакултурите както в морето, така и на сушата. От друга страна обаче не можем да си позволим неусетно да останем без риболовни съдове и така де факто да ликвидираме рибарството в Черно море. Затова предложих финансовата подкрепа от фонда да бъде достъпна и за обновяване на флота”. Г-жа Йотова припомни, че българските рибари са ощетени, тъй като по фонда, чието действие изтича сега, те не са могли да обновят съществено корабите си, за разлика от полските си и латвийски колеги например, които са имали тази възможност преди десет години. Освен пари за обновяване и скрапиране, новият фонд предвижда и силни социални мерки като възможностите за обучение на младежи на борда на кораби, за да може да има и следващо поколение рибари и за да имат стимул младите хора да се занимават с риболов. Друга социална дейност, която фондът ще финансира, е професионалното обучение на жените, защото именно съпругите на рибарите са най-често тези, които работят в сферата на преработката на уловените морски продукти.

“Особено удовлетворена съм от силната финансова подкрепа, която се очаква новият фонд да даде на регионалните консултативни съвети по рибарство. Тези съвети “под шапката” на ЕК се ползват с голяма автономност и макар да имат формално консултативен характер, Европейската комисия винаги взима предвид тяхното мнение при определянето на една или друга политика в рибарския сектор на регионално ниво”, смята г-жа Йотова. Тя е на мнение, че финансовата подкрепа от фонда би била изключително полезна и навременна за сега сформиращият се консултативен съвет за Черно море.

“Идеята за този орган е старо мое предложение, което направих още преди повече от две години с доклада ми в Европейския парламент за настоящето и бъдещето на рибарството в Черно море – първият документ на европейските институции изобщо, занимаващ се детайлно с проблемите на сектора.”, споделя Илияна Йотова. “Този съвет няма да бъде панацея на всички проблеми в Черно море, но е огромна стъпка напред към тяхното разрешаване, тъй като ще бъде първият форум, на който непосредствено българските и румънски рибари ще могат да търсят общо решение на предизвикателствата пред тях. А с времето ще могат да бъдат привличани и колегите им от Русия и Турция, без които всяка политика в Черно море ще бъде половинчата.”, заяви още българският евродепутат.

“Гордея се, че успях да убедя Европейската комисия в нуждата Черно море да се превърне от бяло петно в реална зона, където ЕС провежда политика по рибарството. Това нямаше да може да се случи без подкрепата и постоянните съвети, които получавам от българските рибари. Затова искрено се надявам Европейският фонд за морско дело и рибарство, който гласувахме днес в пленарна зала в Страсбург, действително да работи в тяхна полза, защото те го заслужават.”, каза още Йотова.

Maritime.bg – Рибарство

 

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент