Теренът на корабното режище е превърнат в сметище, общината нехае

DSC_0226

Теренът на корабното режище във Варна е превърнат в сметище, установи репортерска проверка на Maritime.bg. Боклуци от всякакъв тип са разхвърляни по общинския имот. Те са натрупани от дейността по рязане на потъналите там кораби, която е извършвана досега от фирма “Транс кобалт”.

За имота, който се намира в Южна промишлена зона, общината не е издавала разрешително на настанилото се там дружество. Справка в кадастралната карта на Варна сочи, че имотът има площ от повече от 40 декара. Замърсената територия е около декар. Върху теренът репортерите на Maritime.bg видяха и изградена, върху циментова основа, постройка, налични са още няколко преместваеми обекта. Няма информация дали за тяхното наличие има надлежно издадени разрешителни. Справката в ДНСК все още не е приключила.
DSC_0233
Maritime.bg научи още, че дружеството, което до момента е имало разрешително за извършване на дейността по изтегляне и изваждане на потънало имущество – “Транс кобалт”, вече е изгубило правата си.

Корабното режище във Варна влезе в новинарския поток преди повече от две години. Тогава именно Maritime.bg разкри, че съоръженията, с които се вадят кораби не отговарят на изискванията за безопасност.

DSC_0228От Морска администрация пък съобщиха, че всички разрешителни за вадене вече са дадени на друга фирма – “Варненско корабно режище”. Пред Maritime.bg представител на дружеството коментира, че операцията ще започне до няколко седмици. По думите му корабните останки не представляват опасност за корабоплаването, но е напълно възможно в танковете на потъналите кораби, все още да има гориво. Именно неутрализиране опасността от замърсяване на езерото е основната задача на фирмата, получила разрешителни от всички органи. От там добавиха, че не носят никаква отговорност за случвалото се до момента на общинския терен. “Нямаме никакво касателство с наличните на брега постройки, нито имаме собственост върху машините на брега. Не носим и отговорност за замърсяване от дейността на дружеството, което е работило там, ако такова е налично”, отговориха в имейл до редакцията ни от “Варненско корабно режище” ООД.

Как и защо фирма “Транс кобалт” е оставена от общината на нейния терен все още не е ясно. Не е ясно и защо не е осъществяван контрол от РИОСВ – Варна, тъй като на множество места по земята са видими мазни петна, вероятно от гориво.
DSC_0234
Очаквайте продължение…

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент