Учени: Океаните загиват след 300 години

martvo-more

Световната метеорологична организация (СМО) констатира, че тази година има всички шансове да попадне сред първите десет най-топли години от началото на метеорологичните наблюдения – от януари до септември, средната температура е била с половин градус по-висока от средните стойности за периода 1961-1990 г.(14,2 градуса). Генералният секретар на СМО Мишел Жаро обърна внимание на повишаване концентрацията на парниковите газове в атмосферната и добави: „Чака ни горещо бъдеще”.

През втората половина на XXI век, жегата ще стане почти ежегоден феномен, като това се отнася за 60% от повърхността на Земята. Това, което не гори – ще потъне. Според ООН световното морското равнище се покачва с 3,2 мм годишно – два пъти по- бързо, отколкото през миналия век. Списание „National Geographic” наскоро публикува прогноза за промените в географския облик на планетата. Ако в резултат на глобалното затопляне се стопят на полярните ледове, под водата ще останат почти всички крайбрежни райони, където сега живее голям процент от населението на света. И цялата тази вода ще бъде почти безжизнена, като преди 3 и половина милиарда години.

„Изчезват не тези звена на природната веригата, които са разпространени навсякъде, а тези, които вече са на ръба на оцеляването. Например, около 90 % от въглеродния диоксид се извлича от атмосферата от около 80 вида планктон. Тези видове са силно зависими от температурата и киселинността на водата. Промените на тези параметри, ще доведат до гибелта на планктона. Няма да забележим изчезването им, въпреки че последствията от това ще бъдат много сериозни“, казва биофизикът Алексей Карнаухов.

Една от основните причини за изтощаването на океаните са огромните количества улов. Има данни, според които, броят на големите риби (тон, марлин, треска, камбала) от 1950 г. е намалял с 90%. Риболовните флотилии са преминали към по-малките сардини, аншоа и херинга. А именно те ядат планктон. Изчезването на важно средно звено от хранителната верига разваля цялата екосистема.

При това, човешката дейност променя химията на моретата. Киселинността на водата се увеличава. Това значи, че намалява количеството на калциевия карбонат – ключов градивен материал за скелетите и черупките на коралите, планктона, ракообразните, както и за много други морски организми.

Но най-лошото, дори не е това, че ще имаме примитивна океанска екосистема, твърди Алексей Карнаухов.

„Ако не се ограничим с консумацията на природни ресурси (включително въглеводороди), океаните просто ще изкипят. Това ще се случи след 300 години. Море,като такова, изобщо няма да има. Глобалното затопляне ще се превърне в необратим стадий на парникова катастрофа. И Земята ще се превърне в подобие на Венера, на повърхността на която никакъв живот в обичайната му форма, не е възможен“, смята той.

С една дума, сегашните екологични проблеми започват да засягат пряко живота на всеки човек. И дори ако, от гледна точка на много учени, промените в климата да са циклични – тоест концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата ту се увеличава, ту пада – и трябва да заработи „обратен механизъм”. Но никой не може да каже кога ще се случи това и до какво ще доведе.

Maritime.bg – Любопитно
 

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на