Строят второ рибарско пристанище в Бургас

kater-iara

Рибарско пристанище в местността „Ченгене скеле“ иска да изгражда община Бургас, след като първото в кв. „Сарафово“ вече се строи. Администрацията вече е стартирала процедура за изготвяне на устройствен план, а финансирането ще се търси с проект по програма „Рибарство“, предаде БГНЕС.

В обхвата на настоящото рибарско селище трябва да се обособят 240 места за лодки. В момента то се ползва от около 180 лицензирани рибари, които не спазват хигиенните условия при разтоварване на улова. От общината предвиждат да изградят нова инфраструктура на мястото на стар кей.

„В ход са и процедурите, част от имотите в „Ченгене скеле“ да бъдат узаконени“, каза бургаският депутат от „Коалиция за България Димчо Михалевски.  До края на годината се очаква да бъде изменен Законът за рибарството и аквакултурите и наредбите, които са свързани с него. Така трябва да дефинираме понятието „дребно – мащабен непромишлен риболов“, което поехме като ангажимент, подчерта Михалевски.

На базата на регистрацията на тези рибари, ще се състави регистър към ИАРА и така да решим техния устройствен проблем, добави депутатът. „Принципът е прост. Който се занимава с поминък рибарство, има право на някакъв сграден фонд от нелуксозен тип в тези селища. Който обаче не се занимава – ще бъде премахната сградата му“, поясни Михалевски и допълни, че това се отнася за всички рибарски селища в страната.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент