ВМС на САЩ край плажовете на Констанца

us-subАко в Румъния още някой не знае, то скоро ще се убеди, колко е „приятно“ да лежиш на плажа в достъпна видимост на военна база.

За чувствата могат да разкажат туристи, които това лято са почивали на кипърския курорт Пафос в момент, когато удар срещу близко разположената Сирия изглеждаше неизбежен. Всички гледаха към морския хоризонт и очакваха възможен ответен удар по Акротири – разположен близко до военната база на Англия.

Защо посочваме всичко това? Защото за румънското пристанище Констанца, оживен туристически център, е решено да бъде преобразувано във военно-транспортен възел на ВМС на САЩ. През него, а по-точно през тамошното летище, ще се извършва прехвърляне на американски товари в Афганистан. Необходимостта от такива транзитни пунктове никой не отрича. Въпросът е за друго. Не са ли твърде много военните бази на НАТО в Черно море?

„Пред НАТО и САЩ стои задачата да преформират присъствието си в Афганистан в навечерието на 2014 година във връзка с изтеглянето оттам на войските. И Русия силно се тревожи, по какъв начин ще става всичко това. А именно, къде ще се появят нови бази? На този фон появата на някакви нови точки на военна инфраструктура на близко присъствие на НАТО в непосредствена близост до границите на Русия, представлява проблем и изисква внимание и обсъждане. Струва ми се, че този въпрос трябва да бъде поставен за обсъждане на Съвета НАТО-Русия. Ние не веднъж сме говорили за загрижеността във връзка с разполагането близо до нашите граници на военни структури на НАТО. И това не са празни думи. Що се отнася до равнището на засилване на потенциала на НАТО в Черно море, то според мен, за сега то не е критично за Русия. Но въпреки това, значително задълбочава болезнените проблеми на отношенията със западните партньори. А това са разполагане на системи за ПРО в Европа, в частност в Румъния, молдавско-приднестровското уреждане. С една дума, създаването на още една военна база на САЩ в Черно море, конкретно в Констанца, затруднява и без това сложния диалог на Русия със страните на НАТО“, смята експерта от руския Институт за Европа Дмитрий Данилов, цитиран от „Гласът на Русия“.

В същото време САЩ вече прехвърлят сили от киргизстанската база Манас в летището на Констанца. Киргизстанците изчисляват загубите, защото годишно САЩ плащали за аренда на базата 60 млн. долара. Още 140 млн. Киргизстан е получавал за хранителни продукти и обслужване, а и в баровете и ресторантите около обекта американците оставяли годишно повече от 2 млн. долара. За сега не е известно колко ще струва Констанца. В пресата се появи цифрата 50 млн. долара. Да се лети от румънското пристанище до Кабул ще бъде необходимо пет пъти повече време. Разбира се, този транзитен пункт не е най-добрият. „Затова пък наличието на база „при най-добрите приятели на САЩ”, сигурно ще струва на САЩ по-евтино, което мисля, че е изиграло не последна роля при избирането на място за нейното разположение“, отбелязва московският експерт.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини