Закриват АППД?

DSC_0089

Правителството обмисля да закрие единствената базирана извън столицата изпълнителна агенция – тази за проучване и поддържане на р. Дунав.

Новината „гръмна“ първо в социалната мрежа Фейсбук и беше потвърдена от директора на АППД Георги Георгиев. По думите му, идеята била дейностите на агенцията да бъдат преразпределени между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Морска администрация“.

„Като директор съм длъжен да защитя структурата, която ръководя, и ще положа всички усилия да го направя“, заяви Георгиев и допълни, че ако закриването на агенцията стане факт, без работа ще останат над 130 души, пише РусеНюз.

Изпратихме писмо до министерството на транспорта със становище, че АППД трябва да остане в Русе, каза в отговор на въпрос областният управител на Русе  Венцислав Калчев. Той бе категоричен, че мястото на агенцията е само и единствено в Русе, така, както е и в останалите дунавски страни.

„До момента нямам официална информация, че се готви закриване на агенцията. Ако такова намерение бъде оповестено, ще протестирам по всички законови начини“, категоричен бе и кметът на дунавския град Пламен Стоилов. Той припомни, че преди 3 години, по времето когато той беше областен управител, отново бе замислена подобна „реорганизация“ на единствената базирана извън столицата агенция. „Тогава здравият разум надделя и агенцията остана в Русе, надявам се и сега да стане същото“, каза Стоилов. Според него ще бъде груба грешка реорганизация на агенцията в момент, когато се договарят всички параметри по Дунавската стратегия. „Убеден съм, че Русе ще защити агенцията, чиято 100-годишна история е свързана само и единствено с Русе“, каза още Стоилов.

По силата на Белградската конвенция, която за разлика от сега действащите ни закони не е променяна от 1948 година, всяка дунавска страна има такава агенция, разположена на реката, която следи, поддържа и проучва плавателния път по съответния участък.

В момента АППД работи по проекти на стойност повече от 25 млн. лева и е бенефициент по оперативните програми „Транспорт“, „Околна среда“ и „Административен капацитет“, като участва и в два големи международни проекта.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от