Учените не могат да спасят океаните от пластмасата

plastmasaВ Средиземно море 17 хиляди вида морски видове се намират в съседство с 300 милиона тона отпадъци. Това уточниха европейски учени. Не е по-добра ситуацията и в другите морета и океани. Това е заплаха не само за морските обитатели, но и за човека – заедно с морските продукти той се храни и с неразложимите отпадъци в тях.

Пластмасов слой обвива Земята. Лека, здрава, водонепроницаема, устойчива на бактерии – през последния един век пластмасата на практика замени метала, дървото, стъклото. Но тази дълговечност изигра лоша шега на природата. Уж за да съхранява природните ресурси, пластмасата в действителност погубва природата. Милиони тонове пластмасови шишета, торбички, мебели и техника напълниха сушата, а сега се пренасят в океана. Не действат дори съвременните така наречени лесноразградими материали. Във водата те се разпадат на множество парченца, които рибата приема за храна, казва координаторът на морската програма WWF Константин Згуровский.

“Рибата, морските млекопитаещи, птиците приемат отпадъците за организми и ги поглъщат. Неотдавна край бреговете на Португалия загина кит. В корема му бяха намерени 17 килограма пластмаса. Това е станало причина за смъртта му. Оставям настрана дребните риби, които опитват да се хранят с пластмаса и получават отравяне на организма. Съответно, ако рибата е замърсена с отпадъци – там може да има и олово, и живак – всичко това може да се окаже в човешкия организъм”, коментира той.

Ежегодно хиляди доброволци по целия свят се опитват да почистят крайбрежните зони и акватории от битови отпадъци. Но усилията им са недостатъчни. Най-лоша е ситуацията в Тихия океан. Там се изливат отпадъците от цял свят. В резултат на места съотношението на морските обитатели към частиците пластмаса се оказва едно към шест. В Средиземно море положението не е толкова плачевно, както се опитват да го представят европейските специалисти, смята океанологът Валерий Зирянов.

“В Тихия океан действително има изключително много пластмасови отпадъци. Свързано е с това, че огромните потоци от боклуци, шишета и други от кръговрата се натрупват и образуват огромни острови от отпадъци. Те дори се виждат от космоса. В Средиземно море няма такова нещо. Все пак крайбрежните страни там са цивилизовани, там няма такова изхвърляне на боклук в морето”, твърди той.

Но опитите да се привлече вниманието на световната общност върху проблема за замърсяването на морските води са напълно разбираеми и оправдани. Защото заедно с морските деликатеси, човек вече поглъща и собствените си отпадъци.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент