Наложиха тежки присъди на младежи опитали да убият студенти от ВВМУ

Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров"
Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“

17 години затвор за Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков е наказанието, което Варненският окръжен съд им наложи, заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков. Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на град Варна. Първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления – за причинените средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев. Наказанието за тях е 6 години затвор, но съдът присъди на Петров да изтърпи по-тежкото от наложените наказания – 17 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата студенти от ВВМУ“Н.Й.Вапцаров“ се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март, преди 2 години в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията.

Два дни след престъплението Васил Петров и Антон Истатков бяха задържани под стража. 8 месеца по-късно съдът измени процесуалната им мярка за принуда в „парична гаранция“ – 10 000 лева за Петров и 5 000 лв за Истатков.

Наказателното дело срещу тях започна по общия ред през април миналата година. Последваха 7 съдебни заседания, разпитани бях десетки свидетели, назначени и изслушани бяха 4 експертизи – 2 комплексни съдебно психиатрична и Съдебна медицинска експертиза(СМЕ), друга СМЕ, нова комплексна Съдебно психиатрична и психологична експертиза, и Комплексна видеотехническа и идентификационна експертиза. Експертите са категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол – със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото. Само спешната помощ е спасила живота на младежа. Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите. ВОС оправда Антон Истатков, да е причинил в съучастие с Васил Петров средната телесна повреда на Васил и Георги. Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело. Двамата ще заплатят солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд Варна в 15 дневен срок.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по