Продават държавния дял в Български морски флот

Hemus

Държавният дял в Параходство Български морски флот ще бъде обявен за продан през следващата година. 30-те процента от БМФ и дяловете в още 36 компании, в които държавата има участие, ще бъдат приватизирани.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

По думите му именно при продажбата на процентите в БМФ се очаква „голяма сделка„.

Според шефа на агенцията раздържавяването е наложително, тъй като предприятията в списъка, не носят приходи за държавата, нито пък осъществяват важни социални дейности.

През 2010г. „Български морски флот“ направи най-голямата корпоративна инвестиция за годината, като закупи нови кораби общо за 260 млн. щ. долара. 

Maritime.bg припомня, че при предишното управление, „БМФ  – Порт Бургас“, което е на 100% собственост на Параходство „БМФ“, взе на концесия части от Пристанище Бургас и порта в Несебър.

БМФ беше приватизирано през 2008 г. като 70% от дружеството беше придобито от германско-българския консорциум “Кей Джи маритайм шипинг” за 440 млн. лв. Тогава купувачът се задължи да инвестира 780 млн. лева в период от 10 години. От „Кей джи маритайм шипинг“ пък си поставиха за цел средната възраст на флота да падне под 10 години.

Maritime.bg – Курс

 

Последни новини

Последни новини

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент