К.д.п. Цветков: За първи път генералният секретар на IMO се срещна с наша делегация

По повод писмото на к.д.п. Никифор Герчев, което Maritime.bg публикува вчера, изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“, к.д.п. Георги Цветков, изпрати отговор в редакцията. Публикуваме го без редакторска намеса:

К.д.п. Георги Цветков
К.д.п. Георги Цветков

Уважаеми Моряци и колеги,

Наистина съм много натъжен, как с 10 изречения, на база на липсваща или неправилно представена информация, могат да се отклони вниманието на българските моряци и омаловажи един изключителен, изключителен (и за трети път) изключителен за Морска България факт. Фактът, че на днешна дата 26 Ноември 2013, за ПЪРВИ път Генерален Секретар на IMO прие на работна среща и изслуша официална делегация на Р.България. Отчитам факта, че това не се дължи на флота, който плава под български флаг. Знам, че това е  едно изключително признание към труда на хилядите Български моряци отдали живота си на служба в морето, далече от семейството. Дължи се на признанието на тяхната висока компетентност и отговорност. Горд съм, че представлявахме всички вас пред Генералния Секретар на Международната Морска Организация, защото аз и Министър Папазов сме част от всички Български моряци. Такива са и баща ми (кдп), брат ми (кдп), синът ми (все още млад пом.капитан), а вече втора година и дъщеря ми е студент-пълен отличник в Алма Матер. Но стига с малко по-емоционалните думи, нека представя факти, такива каквито са – в случай, че някой се интересува защо к-н Герчев е „Замразил отношенията си с ИА“МА“:

Не разполагам с информация относно източника на к-н Герчев за проведената среща между министър Папазов и генералния секретар на ИМО, г-н Коджи Секимицу. Вероятно се разчита на публикация от Интернет, но освен всички други неточности, публикацията е един ден преди срещата (25 ноември), а срещата се проведе в ИМО от 9:00 на 26 ноември. Изненадан съм как в минало време се пише така компетентно за все още не състояло се събитие.

Предоставям на вас моряците, да сравните двата текста и как една добра идея бива изкривена и е повод за писане на сърдити изрешения

Цитат от подвелата к-н Герчев публикация:

“България има проект на предложение за изграждане на Морски обучителен център за търсене и спасяване към Висшето военноморско училище с техническата и експертна подкрепа на Норвежкото дружество за морско спасяване (NSSR). Това съобщи, днес, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на двустранната си среща с генералния секретар на Международната морска организация (ММО) Коджи Секимицу. Визитата е по повод 28-та Асамблея на организацията, която се провежда в Лондон”.

Извадка от предложението ми за обсъждане с Генералния Секретар на ИМО:

Изграждане на Морски обучителен център за търсене и спасяване

Проектът за създаване на Морски обучителен център за търсене и спасяване е разработен от българска неправителствена организация БУЛСАР (участва в операции по търсене и спасяване) и експерти от Военноморската академия. Проектът предвижда разработване на материали за обучение, обучение и сертифициране на инструктори и провеждане на курсове за обучение на доброволците, които участват на оперативно ниво в операции по търсене и спасяване. Експерти от Норвежкото дружество за морско спасяване (NSSR) ще предоставят помощ по време на разработването на учебни материали. Проектното предложение е представено и се очаква одобрение.

В дългосрочен план Центърът би могъл  да се използва и от другите черноморски държави за обучение на доброволци по търсене и спасяване, като по този начин ще се подобри капацитета за реагиране при инциденти в региона.

Както виждате в опорните точки ИЗРИЧНО се казва, че проектът е разработен от БУЛСАР и експерти от Военноморската академия и по никакъв начин не се приписва като заслуга на държавни органи в лицето на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и/или на ИА „Морска администрация“.ОЩЕ ПОВЕЧЕ включването на информацията и обсъждането на дейностите на Българските доброволци-спасители е израз на признанието на ИА „Морска администрация“ и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията към работата на БУЛСАР в областта на търсенето и спасяването. Считаме, че представянето на информацията пред Генералния Секретар би могла да бъде от полза за БУЛСАР и България и да доведе до подкрепа от страна на Международната Морска Организацията в бъдеще. И естествено всеки би се съгласил, че всичко това е дейност на Държавата България, тъй като това си личи и от абревиатурата на БУЛСАР. Не мога да се съглася на делението – вие Държавата и ние от БУЛСАР, защото аз го приемам като едно, за да постигнем нещо позитивно, защото „питата“ е една- България.

Не мога да се съглася, че програмата за работна среща с Генералния Секретар на Международната Морска Организация е „памфлет“ и че тази програма може да се „пробута“ на един Министър-капитан далечно плаване.

А всъщност, по време на проведената днес (26.11, а не на 25.11) среща между министър Папазов и генералния секретар на ИМО, г-н Коджи Секимицу, поради големите ограничения във времето (във връзка с натоварената програма на Асамблеята) не се обсъждаха всички залегнали в опорните точки теми и проектът на БУЛСАР и Морско училище, за мое съжаление, беше една от темите, които се наложи да отпаднат от дискусията. Считам, че ако беше представена и тази тема, тя щеше да е в унисон с церемонията по връчване на годишните награди на ИМО за 2013 за проявена изключителна храброст. На същата тази церемония с отличия за храброст бяха удостоени трима членове именно на такава неправителствена доброволческа структура от ЮАР, но наградата беше приета зедно, от тримата наградени и зам.министъра на транспорта на ЮАР (това последното само за допълнително сведение). Дълбоко съм убеден, че не имало „Вие от държавата ЮАР и ние от доброволческата организация ЮАРСАР“.

И в заключение няколко думи към к-н Герчев – за „движението на документи по етажите“. Преди да напише за „невидимост“, би било добре да се чуем по мобилния телефон за да му обясня и дам факти, че изразих подкрепата си по представения пакет от документи, като внесох за разглеждане мой доклад на тази тема ТРИ дни (не 5 месеца) след получаването им в моя офис. А и до колкото си спомням к-н Гечев получи копие от моя доклад (датиран и подписан). Абсолютно съм убеден, че най-важната отговорност на страната е организацията на дейностите и всички налични ресурси по ТиС. От тук насетне надявам се, че кап.Герчев добре разбира, че не съм в позиция да получа информация от МС, одобрено или отхвърлено е това предложение и мотивите за това. Това в никакъв случай не може да бъде причина за пропадане на 2 годишен какъвто и да е труд и никой от Морската Администрация на Р.България не считам за виновен за това. А общия труд на всички компетентни в областта по ТиС продължава в Междуведомствената Експертна Работна Група.

Колеги Моряци, тъй като това е един от най-посещавания и уважаван морски сайт, чрез него искам вашето мнение и подкрепа в стъпките които правим заедно за издигане авторитета на малка, но морска България.

С Уважение към всички моряци на България
К.д.п Георги Цветков
Изпълнителен Директор ИА“МА“, България

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент