Финландия строи правителствен ледоразбивач

ledorazbivachПреди няколко месеца Финландия обяви обществена поръчка за строителство на ледоразбивач, които се задвижва с двигател с две горива. Поръчката е била спечелена от компания Archteck Helsinki Shipyard.

Договорът за започване на работата ще бъде подписан до края на годината, а след строителството корабът ще влезе в състава на транспортната агенция на страната.

Ледоразбивачът ще може да работи при максимална дебелина на леда от 1,6 метра. Корабът ще освобождава от лед коридори със широчина 25 метра и дебелина на леда 1,2 метра при скорост от 6 възла.

Съдът ще се задвижва с дизелово гориво и LNG.

Правителственият ледоразбивач ще служи на Балтийско море. Очаква се да бъде оборудван със системи за борба с разливи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент