Викрамадитя: Геополитическото измерение на „сделката на века”

Vikramaditya

Историята на модернизацията и предаването на Индия на крайцера „Адмирал Горшков”, превърнат в самолетоносача „Викрамадитя”, се оказа продължителна.

Когато през 2004 година страните подписваха контракта за „Адмирал Горшков”, никой нито в Москва, нито в Делхи не беше предполагал, че реализирането му ще се проточи почти 10 години и освен неизпълнението на сроковете на контракта, отношенията между двете страни в определен период ще бъдат помрачени от продължителна липса на финансиране, увеличение на сумата на контракта и допълнителни непланирани работи.

Днес всички тези сложности останаха в миналото. Руската страна демонстрира готовност да изпълни всички поети задължения, а индийската прояви търпение и такт, за да не изостря ситуацията. В резултат – към индийските брегове отплава напълно нов кораб, снабден с най-съвременно навигационно оборудване и който може да превозва 30 летателни апарата, включително самолети МиГ-29К и хеликоптери Ка-27 и Ка-31. По такъв начин Москва потвърди репутацията си на основен партньор на Индия в областта на военнотехническото сътрудничество.

Сделката за самолетоносача „Викрамадитя” не се ограничи с предаването на ВМФ на Индия. Русия също провежда обучение на индийски екипаж за самолетоносача. Освен това, руската страна ще създаде инфраструктура за базирането на „Викрамадитя” в акваторията на Индийски океан. Имайки предвид, че гаранционният срок на самолетоносача е 30 години, може уверено да се каже, че с „Викрамадитя” ще бъде свързан не само днешния, но и утрешния ден на руско-индийското сътрудничество във военно-техническата област.

Задачите, които днес стоят пред Индия, изискват защита на морските търговски пътища, осигуряване на достъп до ресурси и защита на интересите на многобройната индийска диаспора в Азия. Това предполага преместване на тежестта във военното строителство към морския компонент. С други думи, стратегическа цел трябва да стане превръщането на Индия, която получи самолетоносача „Викрамадитя”, в голяма военноморска държава.

С получаването на съвременен самолетоносач, военноморските сили на Индия ще получат напълно друг статут и категория. Това ще им позволи в пълна степен да решат амбициозната задача: да помогнат за постигането от Индия на стратегически предимства в азиатския регион. Такова е геополитическото измерение на сделката по „Адмирал Горшков”, превърнат във „Викрамадитя”.

Сергей Томин, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за