Корабостроителницата в Гданск е пред фалит

korabostroitelnica-gradnsk

Историческата корабостроителница в Гданск (Полша) може да фалира през следващия месец, след като преговорите с местното правителство не доведоха до решаване на проблемите на ярда. 

Заводът е собственост на украинската компания ISD, която през миналата седмица проведе разговори с министри, които бяха определени от местни медии като “последен шанс”. По време на срещите не е бил представен актуализиран бизнес план, което означава, че родното място на движението “Солидарност”, може би е на път да затвори врати.

За пореден път, мажоритарният собственик на корабостроителницата не изпълни задълженията си, което допълнително подкопа доверието в него и превърна съвместната работа в още по-трудна задача. Апелираме от месеци да бъде създаден реалистичен бизнес план за корабостроителницата, но в момента сме безсилни. Съдбата на завода е в ръцете на украинските му собственици”, заяви зам.-министърът на хазната Рафал Баняк.

Според полските медии собствениците се готвят да обявят завода в несъстоятелност през първия месец на новата година. Причината затова са задължения на завода в размер на 58,11 млн. щ. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и