Китай опита да открадне секретната корабостроителна програма на Канада?

kanda

Служител на канадското подразделение на Lloyds Register е бил арестуван от местните власти. Срещу 53-годишния Куинг Куентин Хуанг е било повдигнато обвинение за опит за изнасяне на класифицирана информация. Инженерът във фирмата е щял да предаде на китайското правителство данни за корабостроителната програма на Канада. Данните са били засекретени.

Местното подразделение на Lloyds Register е било подизпълнител на компанията Irving Shipbuilding Inc. Местната структура на LR ще консултира компанията при строителството на нови съдове за ВМС на Канада.

Компанията е планирала да инвестира 282 млн. щ. долара в своите корабостроителници в Халифакс и Нова Скотия. Този ход Irving Shipbuilding Inc. е предприела за да може успешно да се включи в предстоящото строителство на нови кораби за съставите на ВМС и Бреговата охрана на Канада, което ще започне през 2015 г., и е с обща стойност от 33 млрд. щ. долара. Гигантската програма на Канада цели да засили присъствието й в Арктика, Тихия и Атлантическия океан.

Вчера министърът на индустрията на Канада Джеймс Мур изрази притеснението си по повод ареста. Пред местни медии той обаче отсече, че по негово мнение сигурността на гражданите на Канада е запазена.

Външният министър на Китай Хонг Лей на свой ред направи изявление. Той нарече обвиненията “безпочвени”.

“Правим всичко възможно и съдействаме на властите в страната”, беше краткото изявление на президента на LR Canada Бъд Стрийтър. По думите му, китаецът е работил от няколко години в компанията. 53-годишният Хуанг не е бил сред 100-те служители, които имат достъп до информацията за разработваната корабостроителна стратегия на Канада, уточни Стрийтър. Според него китаецът е работил само с частни клиенти.

Разследването на случая продължава. От местната полиция уточниха, че са разбрали за плановете за изнасяне на секретната информация едва на 28 ноември, без да уточняват дали са информирани от разузнавателните служби.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент