Падна забрана от самурайската ера: Разрешиха оръжието на японските кораби

ohrana-korabi

Цивилни гардове ще имат право да носят оръжие на борда на танкерите, плаващи под флага на Япония. Причината, за отпадането на въведената още през самурайската ера забрана, станаха пиратите.

Разрешението влезе в сила в края на миналия месец. Сега шипинговите компании ще могат да наемат частни охранители при преходите през рейоните на Индийския океан и Аденския залив, където има установена пиратска активност и сериозна заплаха за сигурността на екипажите и плавателните съдове. Разрешението важи само за танкерите.

Промяната ще осигури по-високи нива на сигурност на японските кораби. Всъщност досега голяма част от тях бяха ескортирани през опасните води от корабите от ВМС на страната и патрулни самолети.

Третата най-голяма японска шипингова компания Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. възнамерява още през този месец да се възползва от услугите на английска охранителна компания, за да подсигури безопасността на своите танкери, заяви Осаму Танетани, мениджър в базираната в Токио компания.

“Комбинираните усилия на флота и частните охранители е най-добрият подход за противодействие на пиратството”, заяви Сежиро Моримото – изследовател в Японския морски център.

“Любопитно е да се спомене, че в Япония е забранено цивилни да носят/притежават оръжие, освен за лов, по силата на закон от 1588г.”, заяви проф. Исамо Такеда, професор по международни отношения в университета в Сока.

Японските танкери, които плават под чужд флаг, вече използват услугите на частни охранители. Националните компании имат 16 танкера, които плават под роден флаг, според данни на Японската асоциация на корабопритежателите.

Maritime.bg припомня, че през месец февруари м.г. започна съвместната антипиратска мисия на Китай, Япония и Индия.

Останалите японски играчи вече изразиха готовност за осигуряване на охрана за собствените си кораби. Nippon Yusen K.K. вече са в процедура по избор на охранителна компания, а Mitsui O.S.K. Lines Ltd. се готвят за този процес в началото на следващата година.

Въоръженият охранителен персонал ще трябва да напуска борда на охраняваните кораби преди влизане в японски пристанища, съобщиха местните власти.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота