Аквариумът във Варна има нов обитател

delfini-cherno-more

Аквариумът във Варна има нов обитател – експонат на женски делфин с дължина 117 см., от вида Phocoena phocoena relicta. В разговорния български език морския бозайник е познат с названията морска свиня, муткур или азовка. Това каза директорът на Института по рибни ресурси в морската столица, доц. д-р Даниела Петрова, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанската академия.

Делфинът е отлят в естествен размер, а покритието му е обработено със специални бои и лакове. При изработката му са спазени всички изисквания на ЕС. Съгласно правила препарирането на животни вече не е разрешено, поясни доц. Петрова.

Морската свиня е открита при изтегляне на рибарските мрежи по време на полевите изследвания извършени от Института по рибни ресурси във Варна от ръководителя на проекта Константин Михайлов, разказва директорката на Института. Проучванията са в рамките на международен проект „Развитие на национална мрежа за мониторинг на китоподобните в Черно море в България и идентифициране на съответните мерки за смекчаване на последиците от неблагоприятното въздействие на рибарството“, финансиран от ACCOBAMS, Монако, 2010-2011.

Аквариумът във Варна, който е част от Института по рибни ресурси, е създаден по идея на цар Фердинанд, след негово посещение в Неаполската зоологическа градина. На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

В централната зала на Аквариума е изложена впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда. В няколко съседни зали са подредени експозиции, даващи пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на Черно море.

В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересна е колекцията от раковини, миди и водорасли.

В библиотеката към Аквариума се съхраняват повече от 30 000 научни и специализирани книги, учебници, периодични издания в областта на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, рибарство и рибна индустрия, марикултури, акваристика и др. Библиотеката пази уникални стари книги и карти, публикувани през 19 век., каза още доц. Петрова.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота