Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Бъдещите кораби на флота ни – само нови

Бъдещите кораби, които ВМС ще придобият, ще са нови, а не „втора ръка”. Това заяви контраадмирал Румен Николов, цитиран от в. Българска армия. На първия Съвет по оперативни способности е деклариран инвестиционният проект за придобиване на нови кораби, допълни той.

„Казвам нови кораби, а не новополучени или купени отнякъде втора ръка“, изтъкна командирът на ВМС. „Моето лично виждане е, че би трябвало, за да гарантираме наистина просперитета на ВМС в по-далечно бъдеще, да се подготви вариант на кораб, който да бъде съобразен с финансовите възможноси на страната“, сподели той.

Плавателният съд ще може да се насища с определени модули в течение на годините, докато стане наистина ефективен. Според контраадмирал Николов, такива кораби вече са реалност на световния пазар. Става дума за така наречените OPV (Offshore patrol vessel). Това са патрулни кораби за контрол на крайбрежието. При нас това може да се дешифрира като модулен патрулен кораб.

Кораби от чисто боен вид могат да придобиват само най-богатите държави. „Естествено, една бързоразвиваща се икономика като Турция, примерно, може да си позволи строежа на кораби клас фрегата, на подводници. Но при нас, моето виждане е, че по-добрият вариант е придобиването на базов вариант на кораб”, изтъкна той. Плавателният съд ще бъде наситен с модули в зависимост от условията, в които ще се използва.

Такъв тип кораб ще бъде изключително необходим и за гарантиране на сигурността на новоразработените енергийни проекти в Черно море, посочи контраадмирал Николов. Не бива да пренебрегваме факта, че надеждите за газови находища в Черно море са доста осезаеми и трябва да бъдат гарантирани тяхната безопасна работа и ефектът, който ще имат върху българската икономика, заяви той.

Според командира на ВМС абсолютно е възможно новите кораби да бъдат построени у нас. Това може да се изпълни чрез модерния в момента принцип на интеграция на корабостроителници и на фирми – и от Европа, и от целия свят, обединена върху дадена производствена идея.

В България има два корабостроителни завода във Варна и два кораборемонтни завода. Това са предприятия, които разполагат със съответните съоръжения и се интегрират с фирми – производители на специфичното оборудване, поясни контраадмирал Николов.

По думите му корабостроителниците са в състояние да изградят платформата на кораба и да се интегрират със съответните водещи фирми по отношение на сензори и на системи за изстрелване, така че всичко това да бъде монтирано в България. До голяма степен това ще бъде по-добрият вариант, каза контраадмирал Николов. Той допълни, че така ще се разкрият нови работни места у нас и ще има по-нататъшна перспектива обслужването и поддръжката на тези кораби да се извършва по-лесно в нашите условия.

Контраадмирал Николов уточни, че от модернизационните проекти за Българската армия в момента на първо място най-коментираният е този за новия изтребител. От това мисля, че ще зависи изключително много реализацията на останалите проекти, посочи той.

Естествено, очакваме с нетърпение да се случат добри неща около флотските проекти, сподели командирът на ВМС. Но ние сме част от една система и решението е на ръководството на МО, на правителството – за това как ще бъдат разпределени наличните средства, каза контраадмирал Румен Николов.

Maritime.bg  – ВМС

3 коментари
  1. Drake says

    Браво, дано се осъществи идеята на контраадмирал Николов !

  2. Дернев says

    Добра идея. Споделете и работете с Румънците за съвместен флот. Защо да не бъдем първите които да покажат на ЕС пътя за общ флот, обща армия. Езиковата бариера не е проблем. Доказват го търговските кораби. А общи интереси в Черно море колкото искаш. Още повече, че вече има прецеденти в тази насока.

  3. Румен Тотев says

    Дано това желание на адм. Николов се осъществи! Българската корабостроителна промишленост е в състояние да построи корабите и с малка помощ да монтира закупеното оборудване и въоръжение. И това бе желание още от 1992 година…. Дано най-после да се осъществи!

Коментирайте

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg