Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

OMV Petrom откри нефт в румънските води на Черно море

istriya-romaniaOMV PETROM, най-голямата компания за проучване и добив на нефт и газ в Югоизточна Европа, откри голямо количество петрол в континенталния шелф на Черно море. Това съобщава компанията в свое съобщение, след първичните сондажи в блок „Истрия XVII“. Maritime.bg припомня, че сондажът бе извършен на 2150 метра дълбочина под морското дъно, на около 35 nm от румънския бряг. Дълбочината на морето в района е едва 50 метра.

„Черно море е изключително важна зона за OMV PETROM, в която очакваме много потенциал за бъдещи открития. Към момента 18% от добива на хидрокарбонати, който извършва компанията, се осъществява в плитките води край Румъния“, каза Габриел Селичи, член на директорския борд на компанията.

Първите оценки на новооткритото находище сочат, че от него могат да се добиват между 1500 – 2000 барела петрол дневно. Ако сметките излязат правилни, то от тази зона на „Истрия XVII“ OMV PETROM ще осигури 1% от общия си дневен добив, който възлиза на 182 хил. барела дневно.

Към момента компанията е инвестирала около 19 млн. евро за проучването в плитките води на „Истрия XVII“. До завършване на оценките сондажният кладенец Marina 1 ще бъде циментиран.

През следващите месеци OMV PETROM ще оцени рентабилността на откритото находище. За евентуалната му експлоатация, при положение, че е рентабилен, ще са необходими поне още 100 млн. евро за инфраструктура, офшорни структури и сондажи. Добивът може да започне през следващите 3-4 години, смятат от компанията.
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“23160″ display_style=“list-big“]
Още по време на проучванията, както в румънските блокове, така и в българския – “Хан Аспарух”, риболовците от двете страни усетиха последствията от тях. Maritime.bg припомня, че в началото на миналата година български рибари казаха, че сеизмичният метод влияе на рибата, която в някои райони бе напълно изчезнала, след преминаването на специализираните кораби. Румъния обаче смята, че подобни проекти, ще й осигурят енергийна независимост и именно заради това страната допуска бурното (и спорно контролирано) развитие в сектора. В края на януари румънското правителство отдаде за проучване и дълбоководния блок “Мидия”. В него ще работят същите играчи – ExxonMobil, OMV Petrom и Gas Plus. Множество неправителствени организации в Румъния вече изказаха своите притеснения за този тип дейности. От своя страна правителството в северната ни съседка убеждава обществеността, че тези дейности ще бъдат извършвани при прилагане на най-добрите практики.

В българския “Хан Аспарух” вече приключиха сеизмичните изследвания. Предстои обработка на получените данни, което трябва да стане до края на годината. От консорциума, който получи правата за проучване – френската Total (40%), OMV (30%) и испанската Repsol (30%), се надяват българският блок да има залежи, колкото съседния в Румъния. В тази връзка се очаква първите сондажи да станат от следващата до 2017 година. Блок “Хан Аспарух” обхваща води с дълбочина от 100 до 2200 метра, а румънският “Нептун” е разположен в зона с дълбочина от 50 до 1700 метра.

Maritime.bg – Курс

Коментирайте

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg