Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Каракачанов: Нови кораби за флота трябва да се строят с участието на родното корабостроене

IMG_7516Българските Военноморски сили демонстрираха способности днес, 19 юли, по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“.

„Едно мащабно учение, не само като брой участници, но и като брой решавани задачи и сложност на сценариите“, така определи провеждащия се тази година „Бриз 2017“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

В отговор на журналистически въпрос за модернизацията на Военноморските сили министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че корабостроителната програма ще бъде факт, но освен за нови кораби, трябва да бъдат отделени средства и за частичната модернизация на плавателни съдове, които в момента са на въоръжение във ВМС. „Мое категорично убеждение е, че построяването на нови кораби трябва да стане с категоричното участие на нашата индустрия“, заяви още министър Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението.

„За пореден път българските военни моряци показаха професионализъм и демонстрираха своите способности“, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

В първия епизод от заключителния етап на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“ гостите наблюдаваха действия на съвместни групи за специални операции на ВМС на Република България и Кралската морска пехота на Великобритания. Този епизод отработва бойни способности по неутрализиране на терористи, които са завладели кораб и подготвят голям терористичен акт по критичната инфраструктура на страната. В операцията участва хеликоптер „Пантер“, който прелята на 3-5 метра над водата и стовари екипа от командоси, които извършиха операцията по обезвреждането на терористите.

Ликвидирането на пожар на търговски кораб в пристанище беше извършено от военнослужещи от ВМС, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод и с операцията по противодействие на нелегален трафик на мигранти и спасяване на голям брой бедстващи хора на море се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

С операцията по отразяване на асиметрични заплахи на море бяха демонстрирани способности, чието придобиване се определя от съвременните заплахи за сигурността.

Гостите имаха възможност да наблюдават и бойните способности на военноморските ни сили, свързани с отразяване на атака от въздушен противник, атака на подводница от корабна поискова група с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.

Демонстрациите завършиха с отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „Верни“, фрегата „Смели“, корвета „Решителни“, румънската фрегата „REGELE FERDINAND“, турската фрегата „YILDIRIM“ и ескадрен миноносец „DUNCAN“ от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

На ВИП-деня на военноморското учение „БРИЗ 2017“ присъстваха и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши офицери, депутати и представители на областната и общинската власти.
IMG_7626 _MG_7573 IMG_7566 IMG_7556 IMG_7536 IMG_7523 _MG_7518 IMG_7516 DSCN1707 IMG_7455 DSCN1694 WP_20170719_11_37_32_Pro DSCN1667 DSCN1625 DSCN1611 IMG_7403 DSCN1596 DSCN1592 IMG_7387 IMG_7373 DSCN1543 DSCN1525 DSCN1494 DSCN1488 DSCN1455 IMG_7651
Maritime.bg – ВМС

Comments are closed.

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg