Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Почина к.д.п. Васил Вълчанов

В събота – 5 август 2017 год., почина морякът капитан далечно плаване Васил Дамянов Вълчанов. Той навърши 102 години през м. юни т.г. – възраст почтена, изпълнена с любов към морето, моряците и корабите.

Огромната част от своя живот той отдава на Българския морски граждански флот. След завършване на Морско училище през 1938 год. той плава по време на войната на наши и чужди търговски кораби. Преживява торпедирането на италиански кораб, след войната плава на български кораби. Като капитан на м/к „Бреза“, собственост на Параходство БМФ, през 1960 год. пръв пробива френската военноморска блокада и пренася оръжие за алжирския Фронт за национално освобождение. За това плаване президентът на Алжирската република го награждава с почетни медали и отличия неколкократно. По-късно, след 1963 год., под ръководството на Георги Найденов, той създава и ръководи икономическата групировка „ТЕКСИМ“ с чиято помощ, независимо от държавната фирма „Параходство БМФ“, развива българско гражданско търговско корабоплаване. Тя функционираше по законите на пазарната икономика, нещо непознато в годините на социалистическа България. Но корабоплаването на „ТЕКСИМ“ реализираше изключителни икономически резултати. Вследствие на това през 1967/68 год. бе създадена групировката „Български търговски флот“, чиято основна единица е обединение „Корабоплаване“ с директор к.д.п. Васил Вълчанов. Гражданското корабоплаване продължава да се развива успешно и да носи за Родината ни солидна икономическа изгода. Но съществуването на такава фирма, не функционираща по законите на социалистическата икономика не е допустимо в очите на партийните величия в СССР и НРБ, поради което фирмите създадени от Георги Найденов са разтурени. Той заедно с другите ръководни фигури, всред които и к.д.п. Вълчанов са осъдени и лежат в затвора. След освобождаването си кап. Вълчанов трудно си намира работа, пречките пред него се изправят неумолимо.

Но независимо от тях той изживя своя живот достойно. Любовта му към морето, корабите и моряците и разбира се – към България не стихна до последния му миг. За своя живот той написа 2 книги: „Бурни времена, Книга първа – Секретни доставки на оръжие“ – за плаването си с м/к „Бреза“ и „Бурни времена, Книга втора – Корабоплаване, което носеше милиони, разгромено от Тодор Живков“ – за живота си и дейността си, свързана с „ТЕКСИМ“.

Преди 2 години моряците в София чествахме неговата 100-годишнина. През пролетта на тази година той бе награден от Българската морска камара по случай неговия 102-ри рожден ден.

Моряците в София – „Асоциацията на възпитаниците на Морско училище“ – секция София и Клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ скърбим за кончината на к.д.п. Васил Вълчанов. Сигурни сме, че към нашата скръб за кап. Васил Вълчанов ще се присъединят и всички моряци в България… Ние тържествено заявяваме, че паметта за него ще бъде вечно жива.

Спи спокойно своя вечен сън кап. Вълчанов в твоето последно плаване. Бог да те пази.

Погребението на к.д.п. Васил Вълчанов ще бъде в събота, 12 август 2017 год. Опело ще бъде отслужено в 11.00 часа в черквата при Централните софийски гробища – Орландовци, а след това в ритуалната зала ще има и граждански ритуал.

Румен Тотев

Comments are closed.

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg