Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Министър Московски: Осигуряваме безопасността на корабоплаването с Румъния в общия Черноморски район

С подписването на споразумението с Румънската морска администрация за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища, ще бъде осигурена безопасността на корабоплаването в общия Черноморски регион. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след подписването на документа в рамките на провелото се днес четвърто заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Румъния.

По този начин ще се изпълнят европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Чрез парафирането на споразумението се определят процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставянето на план за приемането на кораби в пристанищата в Черноморския регион и обезпечаването на тяхната безопасност. Ще се регламентират принципите на двустранното сътрудничество, както и вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда.

Ще се подобри обмяната на информация за улеснение на координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

Споразумението влиза в сила от датата на неговото подписване от двете страни и е в сила до денонсирането му от една от страните.

Maritime.bg – Курс

Comments are closed.

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg