Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Откриха нов остров в Арктика

Хидрографи от Северния флот на Русия откриха нов остров в района на ледника Чаев, обяви говорителят на Северния флот Андрей Лузик.

Откритието е на експедицията от хидрографския кораб „Сенеж“, съобщиха руските медии, цитирани от „Руски дневник“. Специалистите са намерили и редица нови географски обекти, образувани вследствие на разпадането на ледници на Северния остров.

В момента „Сенеж“ продължава океанографските си изследвания в Баренцово море. Поредният му арктически поход продължава вече месец и половина. Корабът напусна базата си в края на август.

Експедициите се провеждат основно в края на лятото и началото на есента, когато ледената покривка на северните морета е най-тънка.

През септември „Сенеж“ проучи поредното „бяло петно“ в Карско море, проведе изследване на море Лаптеви и участва в обезпечаването на поход на бойни кораби в арктическия район.

Maritime.bg – Свят

Comments are closed.

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg