Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

Четири месеца затвор за капитан и пилот, заради сблъсък

Четири месеца затвор отсъди съд за капитана и пилота, който е бил на борда, на автомобиловоза CITY OF ROTTERDAM, който се сблъска с РО-РО ферибота PRIMULA SEAWAYS на 3 декември 2015 г. Присъдата е с 18-мечен изпитателен срок.

Капитан Руслан Урумов и пилотът Гехан Сириман носят вина за сблъсъка. На Сириман е отсъдено да заплати 60 хил. щ. долара за съдебните разноски, които ще бъдат поети от неговия бивш работодател –  Associated British Ports.

В нощта на 3 декември 2015 г. CITY OF ROTTERDAM отплава от пристанище Имингам, Англия. Съдът е бил снесен от силния вятър и течения към плаващия с 14 kn срещу него PRIMULA SEAWAYS. Намиращите се на мостика на първия кораб офицери са били предупредени от VTS за опасното сближаване и опасността от сблъсък. Пилотът на борда на CITY OF ROTTERDAM предлага корекция на курса, която не е достатъчна и двата кораба се сблъскват.

CITY OF ROTTERDAM получава пробойна под водолинията, а щетите по PRIMULA SEAWAYS възлизат на повече от 3 млн. щ. долара.

Primula Seaways, щети

Английското бюро за разследване на морски произшествия прави заключение, че вина за инцидента носи пилотът, намиращ се на борда, който губи контрол над ситуацията. Пилотът на борда не е оценил развиващата се рискована ситуация. Мъжът не е оценил правилно движението на плавателния съд и заради полукръговата конфигурация на мостика. Установено е още, че по време на инцидента, капитанът е бил на мостика, но не се намесва до момента, в който сблъсъкът е неизбежен.

Капитанът и пилотът са с над 30-годишен опит, добре приети в индустрията, каза съдията Джереми Ричардсън, който произнесе присъдата. Магистратът обаче подчерта, че е много вероятно конфигурацията на мостика да е изиграла фатална роля при инцидента, тъй като очертаният изглед от него е изключен от оста на централната линия.

Maritime.bg – Свят

Коментирайте

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg