Специализиран портал за новини от морската индустрия. Новини за корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, морски бизнес, пристанища, военноморски сили, морско образование, кораби, ветроходство и други.

„Казан“ – ядрен ловец в морските дълбини

Руските военноморски сили се въоръжават все по-интензивно. Тези дни приключи строителството на подводницата „Княз Владимир“ по проекта „Борей А“, а още догодина се очаква в експлоатация да влезе и първата подводница от модернизирания проект 885М „Ясен М“ на име „Казан“, пише RB.

Тази подводница е уникална по редица от своите характеристики. Тя вече получи висока оценка от експерти от страните членки на НАТО. Например, анализаторът Майкъл Кофман от американския Център за военноморски анализи я описа като „най-мощната неприятелска подводница, с която на ВМС на САЩ някога им се е налагало да се сблъскат“.

Проектът „Ясен М“ в началото е замислен като продължение на проекта „Афалина“, който предвиждаше конструиране на подводница с много мощен свързочен център и система за радиоелектронна борба. Това е своеобразен подводен аналог на самолета А-50, който служи за далечно радиолокационно засичане и управление. Мощният хидроакустичен комплекс позволява на „Ясен М“ да решава задачи на голямо разстояние от корабите.

Подводниците от този тип имат и редица други особености, включително в конструкцията. По-специално, създателите ѝ са се отказали от традиционното двукорпусно изпълнение (вътрешен и външен). Тук е приложено иновативно решение – корпус и половина, като външният лек корпус е разположен само в носовата част на кораба.

Главната особеност се крие във факта, че ядрената подводница „Ясен М“ може еднакво ефективно да се бори както с други подводници, така и със самолетоносачи, атакуващи бреговите укрепления. Тази универсалност е постигната благодарение на понижената акустична защита, както и разнообразното въоръжение (ракети „Калибър“ и „Оникс“, торпеда).

В момента в отбранителното предприятие „Севмаш“ в различен стадий на строителство се намират следните многоцелеви атомни подводници от тази серия: „Новосибирск“ (започната през 2013 г.), „Красноярск“ (2014), „Архангелск“ (2015), „Перм“ (2016) и „Уляновск“ (2017).

Maritime.bg – ВМС

Коментирайте

error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg