Б. Гуцанов: Преместването на пристанище Варна не отстъпва по значение на проекта „Южен поток”

105 млн. лева са предвидени за следващата година за реализиране на проекта за преместване на Пристанище Варна – Изток

Пристанище Варна - Изток, снимка: SkyNomad
Пристанище Варна – Изток, снимка: SkyNomad

borislav-gutsanovПреместване на мощностите на Пристанище Варна не отстъпва по значение от реализирането на проекта „Южен поток”. С тези думи варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов изтъкна важността за местната и националната икономика на взетото решение за варненския порт.

Със сигурност пристанището ще бъде преместено под Максуда”, каза пред Maritime.bg народният представител. По думите му са заложени 15 млн. лева за проектиране на новата зона за обществен достъп, която ще се обособи на територията на Варна – Изток.

Там ще изградим пасажерски и яхтен терминал, нов аквариум и всичко, което архитектите считат, че трябва да бъде направено за да осигурим „много въздух” в тази зона”, каза той. Според него средствата за проектиране са предвидени в следващия бюджет.

Гуцанов каза още, че се очаква финансиране за проекта в размер на 90 млн. лева от новия бюджетен фонд, ако проектът бъде одобрен. „С други думи, за следващата година предвиждаме около 105 млн. лева да бъдат усвоени за строителството на новото пристанище, планираме и още средства, но за бюджет 2015”, коментира депутатът.

Той изрази недоумението си от наглостта на говоренето от последните дни на представители на бившите управляващи.

Защо никой не говореше и никой не застана срещу спирането от ГЕРБ на японския заем? В момента връщаме колелото с 5 години назад, полагаме титанични усилия за реализацията на този проект, който бе спрян благодарение на пълното безхаберие и некомпетентност на ГЕРБ. Тези хора, които сега коментират трябва да мълчат, това са пълни безсрамници”, отсече депутатът.

Според него от най-добър град за живеене, след идването на власт на ГЕРБ, Варна е превърната в развалина.

Специализираните органи трябва да се произнесат дали законосъобразно държавата е загубила 328 млн. евро при спирането на японския заем. Сега управлението опитва да избегне катастрофалните последствия за града и държавата от безотговорните решения, които взе предходното правителство”, каза още той.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент