3 млрд. долара за ново пристанище в Украйна дава китайски бизнесмен, България се нарежда на опашката

pristanishte-stroitelstvo

3 милиарда долара за проект за дълбоководно пристанище в Украйна ще инвестира китайският бизнесмен Уанг Жинг, който преди няколко месеца получи концесията за строителството на канал „Никарагуа”, който ще конкурира Панамския канал.

”Стратегическото и кооперативно партньорство между Китай и Украйна започва развитието си по нов курс”, заяви на пресконференция в Пекин инвеститорът. „Мога смело да кажа, че въпреки мащабите на този проект, ние се влюбихме от пръв поглед”, коментира шеговито бизнесменът.

| Вижте още: Канал „Никарагуа“ – нови възможности за шипинга

Интересното в случая е, че представител на украинското транспортно министерство заяви пред Ройтерс, че не знае за подобен проект и такъв не е бил обсъждан.

Уанг Жинг (Wang Jing) е и собственик на един от най-големите телекоми в Пекин
Уанг Жинг (Wang Jing) е и собственик на един от най-големите телекоми в Пекин.

Проектът на китаеца е за строителство на дълбоководно пристанище на площ от 300 хектара. Портът ще бъде граден на около 60 км. северно от Севастопол на брега на Черно море. Съобщението за решението си, китайският милиардер направи при посещението на Виктор Янукович в столицата на Китай.

В прессъобщенията на двете страни, по повод посещението на Янукович, се говори само за сключени спогодби в авиацията и възобновяемите енергийни източници. Двете правителствени пресслужби посочват още, че страните са „предприели стъпки към затвърждаване на партньорството”.

Според Жинг новото пристанище ще се роди на мястото на езеро, което ще бъде пресушено. Според инвеститора целият проект ще възлезе на 3 млрд. щ. долара.

Западните анализатори твърдят, че китаецът изобщо не се шегува. По-рано през годината той влезе в новинарските емисии след като получи концесията върху строителството на канал „Никарагуа”, проект в който ще бъдат инвестирани 40 млрд. щ. долара. Според различни източници китаецът е натрупал баснословното си състояние от инвестиции в златни мини в Камбоджа.

Чакаме парите на Китай
Новото пристанище на Варна да бъде изградено с китайски инвестиции. Това ще е една от офертите, които българска делегация начело с председателя на парламента Михаил Миков ще предложи по време на посещение в Китай. Транспортният министър Данаил Папазов, шефът на ресорната комисия в парламента Камен Костадинов и зам. земеделският министър Явор Гечев, депутатът Борислав Гуцанов са част от делегацията.

Общо 25 политици и бизнесмени ще бъдат в Страната на коприната от 12 до 17 декември, съобщи „Стандарт“. В проектните пакети са още магистрала „Черно море“ и обходният път до Габрово и тунелът „Шипка“. По време на визитата ще бъдат уточнени още и договорите за износ на царевица от България за Китай.

Очаква се да бъде засегната темата за морско-търговското сътрудничество между двете държави. Визитата е само две седмици след срещата на премиера Пламен Орешарски с китайския му колега Ли Къцян в Букурещ по време на международния бизнес форум за Централна и Източна Европа и Китай.

Maritime.bg  – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент