Откриха благотворителна изложба на морска тематика

izlojba-morska

С много празнично настроение се откри изложбата “Морски риболов и корабоплаване XIX-XX в.”.

Посветена на Никулден, културната проява събра десетки жители и гости на Поморие в Историческия музей, сред които заместник-кметовете Илия Джингов и Кунчо Гайдов и общински съветници. Те с интерес разгледаха експонатите представящи историята на един от древните поминъци в града.

Изложбата събра антични пособия от бита на рибаря, стари снимки, картини, макети на различни плавателни съдове и такъми. Гостите опитаха и традиционни за поморийския край рибни ястия. Освен образователна, изложбата има и благотворителна цел.

В залата на музея е поставена кутия, в която всеки посетител може да подпомогне със средства Дома за възрастни хора с увреждания в с. Горица, за да прекарат хората там по-топли коледни празници.

За доброто настроение на гостите се погрижиха и певческият и танцов състав при Българо-гръцко дружество “Анхиало”, певческа група “Тракийка” при Тракийско дружество “Одринска епопея”, фолклорните групи при Клуб на пенсионера “Свети Георги” – “Здравец” и “Пей сърце” и хорът при Клуб на пенсионера “Анхиало”.

“Какъв по-добър повод за откриването на такава изложба от предстоящия празник Никулден. Това е един от най-хубавите и светли християнски празници за всички нас, чиято съдба и живот са свързани с морето”, каза директорът на музея Антон Карабашев.

Заместник-кметът на града Илия Джингов поздрави гостите и изрази възхищение от прекрасната инициатива.

Организаторите изказаха благодарности към гражданите, съдействали за изложбата, сред които и Георги Рибов, жител на Поморие и участник във Втората световна война, който е предоставил макетите си на плавателни съдове, изработени лично от него в различни периоди от живота му.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент