ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ чества 104-та годишнина от рождението на своя патрон

img_2876

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза днес, 6 декември, 104-та годишнина от рождението на своя патрон. Тържеството беше открито от началника на Висшето военноморско училище капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. В него участва началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

Примерът и посланията на Вапцаров са източник на гордост и безценно наследство за възпитаниците на Военноморското училище. От тях имаме нужда и днес: от романтиката в един машинен и неспокоен век; от непоклатимата вяра в бъдещето и в способностите на човека; от честната, смела и твърдо отстоявана гражданска позиция; от чувството за дълг и беззаветната любов към народ и Родина, готова да устои на бурите на епохата и да срещне смъртта в името на човека и живота“, заяви Иван Жерков в обръщението си към командно-преподавателския състав, курсантите и студентите от Морското училище. По думите му Вапцаров е поетът, изразил силно и убедително красотата и романтиката на суровата морска професия, стиховете му са преведени на 50 езика и са част от световната духовна съкровищница, неговите общочовешки послания преминават през времето и пространството, през културните граници, надживяват три исторически епохи и му носят Световната награда за мир.

„През своята 132-годишна история Военноморското училище обучава и изгражда плеяда изтъкнати морски офицери, с които страната ни заслужено се гордее и които със своя професионализъм и морално-волеви качества извоюваха на България заслужено място сред уважаваните морски нации в света“, посочи Иван Жерков. Той пожела на възпитаниците на Морското училище да бъдат достойни наследници на своя патрон, да носят в душите и в сърцата си завещания от него пламък и любовта към професията.

Честването на годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров започна с военен ритуал по поднасяне на венци пред паметника на поета в Морското училище. По-късно във факултет „Навигационен“ беше открит кабинет по „Базова морска подготовка“.

През тази учебна година във Висшето военноморско училище се обучават над 2700 студенти, курсанти и докторанти – редовна и задочна форма на обучение в бакалавърски и магистърски програми. Сред тях има студенти и докторанти от Турция, Гърция, Русия, Грузия, Румъния и курсанти от Виетнам.

На тържеството присъстваха народни представители, съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност комодор Георги Фиданов, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев, командири на военни формирования от Военноморските сили, кметът на гр. Варна Иван Портних, областният управител на Варна Иван Великов, племенницата на поета Мая Вапцарова, представители на военнопатриотичните съюзи.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент