Тръгва градежът на рибарското пристанище в Черноморец

fish-port-chernomorets„След Нова година започва изграждането на рибното пристанище с рибната борса в град Черноморец, както и изграждането на пречиствателната станция и на колекторите за отвеждането на мръсните води от града. Това каза кметът на града Добри Добрев пред Радио „Фокус” – Бургас. „Черноморец ще стане едно наистина европейско градче в близките 2-3 години. Ще имаме всичко, от което се нуждае един съвременен град, който развива туризъм“, добави още той. Идеята на общинската администрация в Созопол е в Черноморец да се изгради добре оборудвана спортна база, която да се ползва целогодишно от различни отбори за състезания и тренировки.

Проектът на община Созопол е вторият проект, одобрен за финансиране по ОП „Рибарство и аквакултури“, приоритетна ос 3, мярка 3.3.“инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки“. Стойността му е 9 512 560.38 лв., от които 7 134 420 лв. са от Европейския фонд за рибарство и 2 378 140 лв. – национално съфинансиране.  Инвестиционният проект предвижда извършването на рехабилитационни мероприятия и ново строителство.

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с  две зони – вътрешна зона (акватория) за маневриране и швартоване на рибарски плавателни съдове, катери и рибарски лодки с обща площ от 24 067 кв.м    и външна зона (подходен навигационен канал) от 12 291 кв.м за безопасна транспортна комуникация на влизащи и излизащи от пристанището плавателни съдове. Капацитетът на съществуващото рибарско пристанище в Черноморец се разширява до 96 лодкостоянки, като е осигурена минимална дълбочина от 4.50 м пред кейовете и по кейовия фронт на рибарския пирс. В тази акватория ще се изгражда хелинг и плаващи понтони от обикновен тип.

Ще се изгради и ограден вълнолом – каменно насипен тип. Предвижда се строителство и на сгради за рибна борса, първоначална обработка на риба, рибен магазин, администрация  и др. Прогнозната стойност на строителството е 9 248 384 лв. без ДДС, а максималният срок за изпълнение на обекта – 18 месеца.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент