Масови съкращения в Бургаски корабостроителници

burgaski-korabostroitelnici

Масови съкращения е предприело докараното до фалит дружество „Бургаски корабостроителници“, алармира бургаският омбудсман Таню Атанасов.

Вече бивши служители се оплакали на обществения посредник, че в един ден над 150 души са получили заповеди за прекратяване на трудовите правоотношения, поради съкращаване на щата. Декларациите са по чл. 328, ал. 1 от Кодекса на труда. В тях обаче никъде не фигурирало името на предприятието, сигнализира Атанасов.

„За работодател се е подписал г-н Деян Маринов Деянов-изпълнителен директор, без да е посочено на какво в качеството си на такъв“, допълва омбудсманът.

След постъпилият сигнал той своевременно направил запитване до Регионалната служба по заетостта, както и до Инспекцията по труда, но от двете институции отговорили, че към момента никой не ги е известил за масови съкращения на работници в корабостроителницата.

„Според мен е налице грубо погазване на Кодекса на труда“, категоричен е общественият посредник, цитиран от БургасУтре.

В писмо до директора на Агенциата по заетостта той сигнализира за случая и настоява за бързи проверки.

Maritime.bg припомня, че емблематичният корабостроителен завод в Бургас се продава на търг в Москва. Продажбата беше обявена официално в сайта на Руския аукционен дом, специализиран в търговията с държавно и частно имущество на територията на Руската федерация.

В обявлението не е посочена дата за търга. Става ясно обаче, че заводът се продава като три отделни парчета. Началните им цени са общо 207 милиона евро. Корабостроителницата се простира по южния бургаски бряг. Имотът е изключително привлекателен с инфраструктурата си, включително ж.п. линия, както и лиценз за пристанищна дейност. Според общия устройствен план на Бургас територията е със статут на смесена зона – обществено обслужване, логистични бази, шоурумове, търговски обекти.

Наддаването за пристанището ще тръгне от 12 милиона евро. Сумата е за площ от 120,67 декара. Други 700 декара от завода, включително няколко обслужващи постройки са с начална цена 65 милиона евро. Гвоздеят на търга е самият корабостроителен завод на площ от 97 декара. Наддаването за него ще започне от 130 милиона евро.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини