Две нападения за ден в Аденския залив

nigeria-pirati

Два кораба са били атакувани от пирати в началото на седмицата, съобщава Международното морско бюро (ММБ). Инцидентите са станали във водите на Аденския залив.

Петима въоръжени пирати на лодка са приближили и открили огън по танкер. ММБ не съобщава името на нападнатия кораб, но уточнява, че атаката е била отблъсната благодарение намиращите се на борда въоръжени охранители и множеството изпълнени маневри.

Също група от 5 души е извършила нападението над втория кораб – бълкер, който също успява да се изплъзне на пиратите. Според ММБ, нападателите не са спрели да обстрелват кораба, въпреки предупредителните изстрели произведени от намиращите се на борда охранители.

На изпратените сигнали от двата кораба се отзовава военен хеликоптер от състава на на международните антипиратски мисии.

През тази година, въпреки усилията на международните сили, във водите на Аденския залив е имало 13 нападения, две от които успешни.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент