Предколедно: Всички са съкратени в Бургаските корабостроителници

burgaski-korabostroitelnici

Колективен иск срещу бившия си работодател да подадат съкратените от Корабостроителницата в Бургас, такъв съвет дава омбудсманът Таню Атанасов към работниците.

Вижте още: Масови съкращения в Бургаски корабостроителници

Той сподели, че за ситуацията в предприятието е бил информиран от работниците, предаде БургасНюз. В последната седмица реалните съкращетия надхвърлят 80 души, а по информация на работници съкратените били 150.

„В Бюрото по труда официално не е постъпвала информация за масови уволнения. Съгласно Кодекса на труда, санкциите за работодател, неиформирал 45 дни предварително Бюрото по труда за масови съкращения, са глоба от 200 лв. за всяко уволнение“.

Омбудсманът коментира, че в издадената заповед за съкращаването на работниците има редица законови нарушения, свързани с масовото съкращение. От разговорите му с работници, които продължават и днес, става ясно, че не е посочено както предприятието, от което се освобождават, така и длъжността на изпълнителния директор Деян Дянков.

В заповедите липсват платените и неизплатени дължими суми от работодателя. Таню Атанасов посочи, че от 2010 год. има по шест неиплатени работни заплати към повече от работниците.

Днес екип инспекцията по труда е в Бургаски корабостроителници, който трябва да направи проверка по документи. До момента няма информация дали инспекторите са пуснати в предприятието. На входа е поставена засилена охрана.

Охранителите споделят с репортерите, че нямат информация за това какво става в Бургаски корабостроителници.

burgaski-korabostroitelniciСъкратени са всички работници в бургаската корабостроителница като не са били връчени предизвестия за съкращения, каза пред  радио „Фокус” Веселин Кабов, бивш директор „Финанси и маркетинг” в бургаската корабостроителница.

Новото ръководство в лицето на новия изпълнителен директор Деян Маринов е освободил прокуриста на завода и е обяснил, че завода ще продължи да работи, но може под друга форма.

Поради неизплатени възнаграждения работниците са стачкували, но новото ръководство е казало, че ангажименти за стари заплати няма. Въпреки че е била открита нова сметка, достатъчна за изплащането на поне една заплата, на 5 декември са връчени на целия завод заповеди за освобождаване, заяви още Кабов.

По неговите думи, заповедта е лесно атакуема в съда, защото е записано само „поради съкращение в щата”, но напрактика се закрива цялото предприятие. „Или ще остане кухо предприятие, за да няма кой да предявява претенции към него. Има доста дела, задължения към НАП, към бюджета, неплатени местни данъци и такси. Сега мисля, че ще регистрират ново дружество към края на година и може би в началото на годината ще започнат да назначават част от хората. неизрядни са, защото при едни такива масови съкращения задължително се информира НОИ, Инспекцията по труда”, обясни още той.

Отделно около 18 човека са трудоустроените в завода. Те са на специален режим. Също така в заповедите не пише нищо за обезщетение, неизползван отпуск, за неспазен срок на предизвестие от страна на работодателя, неизплатени стари заплати. Дори били освободени хора, които са в болнични.

Голяма част от колектива имат неизплатени заплати от 2009 – 2010 година. Има работници със заеми и съдия-изпълнители ги притискат, сподели още бившият прокурист на предприятието.

Новите собственици на кораборемонтния завод връчвали заповедите за съкращение на работещите с въоръжена охрана. каза при разговор с обществения посредник на Бургас Таню Атанасов бившият търговски директор на завода. Той обясни, че охраната е била около 30 души. Думите му потвърди и един от дългогодишните корабни механици в завода Атанас Димитров, който каза, че охранителите са имали пистолети. „Като дойдоха тези господа, те дойдоха с 30 човека допълнително охрана. Докато се връчваха заповедите двама седяха в кабинета на секретарката. Двама пред вратата му. Трима се разхождаха по стълбището, сякаш са престъпници. Това е обидно. В понеделник, когато голяма част от служителите и работниците трябваше да влязат и да си получат документите охраната, не ги пускаше, защото вече сме никои. След като влязоха абсолютно всички, започнаха да записват всички в една книга на портала с ЕГН и лична карта, за да могат да се оформят документите, а след това се проверяваше основно багажа на всеки – какво изнася, а той всеки си изнася мръсните дрехи. Като нов собственик е нормално всеки да си милее за имуществото си, но направи много лошо впечатление на хората. Едно, че ги изгониха, и второ, то към затворниците няма такова отношение”, каза Кабов.

Maritime.bg припомня, че емблематичният корабостроителен завод в Бургас се продава на търг в Москва. Продажбата беше обявена официално в сайта на Руския аукционен дом, специализиран в търговията с държавно и частно имущество на територията на Руската федерация.

В обявлението не е посочена дата за търга. Става ясно обаче, че заводът се продава като три отделни части. Началните им цени са общо 207 милиона евро. Корабостроителницата се простира по южния бургаски бряг. Имотът е изключително привлекателен с инфраструктурата си, включително ж.п. линия, както и лиценз за пристанищна дейност. Според общия устройствен план на Бургас територията е със статут на смесена зона – обществено обслужване, логистични бази, шоурумове, търговски обекти.

Наддаването за пристанището ще тръгне от 12 милиона евро. Сумата е за площ от 120,67 декара. Други 700 декара от завода, включително няколко обслужващи постройки са с начална цена 65 милиона евро. Гвоздеят на търга е самият корабостроителен завод на площ от 97 декара. Наддаването за него ще започне от 130 милиона евро.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Хуан Ричардс: България е атрактивен пазар за растеж за Hapag-Lloyd и заема стратегическа позиция в Югоизточна Европа

Hapag-Lloyd откри два нови офиса в България с екипи, готови да обслужват своите клиенти в пристанищния град Варна и българската столица София. С население от около 7,1

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще

Прокуратурата внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжна прокуратура – Варна внесе във Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред

Собствениците на „Galaxy Leader“: Нищо не може да се постигне със задържането на екипажа

Всички нации, чиито граждани са държани от хутите, да удвоят усилията си, за да осигурят освобождаването им и незабавното им връщане при техните близки. Това призоваха от