Търсят съдействие от Орешарски за Бургаските корабостроителници

burgaski-korabostroitelnici

Незаконно уволнените работници и служители от „Бургаски корабостроителници“ АД са изпратили писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, информира медиите бургаският обществен посредник Таню Атанасов.

| Вижте още: Предколедно: Всички са съкратени в Бургаските корабостроителници

Бившите служители на завода се обръщат до премиера с настоятелно искане правителството да защити трудовите им права и човешко достойнство. „Само за няколко дни от 5 до 9 декември, тази година, новият Изпълнителен директор г-н Деян Маринов Дянков, в грубо нарушение на Кодекса на труда освободи всички работници и служители от завода, без да ни изплати старите заплати от 2010 г. и заплатите за септември, октомври и ноември от тази година и в присъствие на въоръжена охрана. Като народен представител сте идвали в нашия завод и ние очакваме Вие да приложите цялата строгост на закона.Извършеното от новите собственици ние оценяваме като грубо предизвикателство към законността в нашата страна. За съжаление подобни действия не са изключения. Нашите семейства ще посрещнат Коледните и Новогодишните празници без радост и средства за оцеляване“, пише в писмото. Те призовават правителството да вземе бързи мерки за решаване на съдбата на 150 бургаски семейства. В противен случай ще бъдат принудени да предприемат мерки за гражданско неподчинение. Писмото е написано от всички 140 души, присъствали на Общо събрание.

Омбудсманът Таньо Атанасов е изпратил писмо до Районна прокуратура- Бургас с искането същата да приложи закона, да призове ръководството на „Бургаски корабостроителници” да осигури достъп до архива на предприятието. Това стана ясно на провелата се днес среща между уволнените работници и областния управител Павел Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас.

Следващата сряда в 15.00 часа ще се проведе повторна среща с областния управител на Бургас Павел Маринов, групата от пет души, представляваща уволнените работници от „Бургаски корабостроителници” и ръководството на предприятието. Това каза Маринов на днешната среща В залата присъстваха 150-те уволнени работници. Областната администрация Бургас осигури днес място, където хората да попълнят документите, които да послужат пред Инспекцията по труда и Бюрото по труда.

”В пряка връзка съм с Деян Маринов Дянков. Той в момента е в София и чака инструкции от собствениците какво да прави, след като се върне в Бургас. Следващата сряда ще се срещнем, за да можем да поговорим по-задълбочено за това как ще се развива предприятието след нова година. Аз съм сигурен, че не им е лесно и на тях, защото става въпрос за сериозни финансови затруднения, които трябва да решат. Това може да стане с общи усилия- ръководство, работници, банки. Всички трябва да помагат и държава включително, за да има завод. Тази среща трябва да стане следващата сряда. След срещата, която проведохме с вас аз пак говорих с директора, осведомих го какво сме направили и той прие поканата за срещата. Това не пречи обаче да си пуснете документите в съответните служби”, каза Маринов пред работниците.

„Оказваме подкрепа съгласно компетентността на областна управа. Тя не е много голяма. Ние сме посредници между специализираните държавни служби и уволнените работници да си потърсят правата по съответния законов ред. Имаме ангажимент да се срещнем с ръководството на предприятието, когато бъде готово да проведе тези разговори. Ще осигурим съдействие в комуникация между уволнените и ръководството, за да може да се внесе успокоение и за едните, и за другите за бъдещето на предприятието. Въпросът е много тежък, трупан е с години и не може да се реши за два дни. Става въпрос за финанси, става въпрос за собственост на акционерите, както и за заплащането на труда на работниците, на които явно не им е плащано от няколко месеца. И други подобни случаи е имало и трябва да се разреши този въпрос и то в полза на корабостроителницата- да има такава в Бургас”, каза още Маринов.

Дължимата сума все още не е изчислена. „Доколкото разбрах предприятието има синдик. Последният би трябвало да е внесъл доклад в съда за състоянието на предприятието. Ние не разполагаме с него,но се надявам до началото на другата седмица да се снабдим с копие то този документ, за да имаме представа всички какъв е размерът на дължимите суми. Проведох разговор по телефона с настоящото ръководство на предприятието. Увериха ме, че полагат всички усилия да решат въпросите, но им трябва малко време, за да преструктурират усилията си”, добави областният управител на Бургас.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В