ДППИ и пристанищата в Бургас и Варна внасят свежи пари в бюджета

Пристанище Варна

Министерският съвет прие постановление, с което планира да вземе още средства от десет държавни дружества в бюджета за тази година. Планираните постъпления ще дойдат от формирани резерви и ще са в размер на 88 млн. лева. Това гласи съобщение на правителството, разпространено в събота.

Сред предприятията са  ДП „Пристанищна инфраструктура“, „Пристанище Бургас“, „Пристанище Варна“, „Терем“ и други.

Анализите на финансовото им състояние към септември показват, че финансовото състояние на предприятията е стабилно и те генерират положителен резултат, гласи съобщението от правителствената пресслужба. „Предприятията разполагат с достатъчен обем парични средства, като след внасяне на предвидения размер от допълнителни средства в централния бюджет нормалният режим на тяхната работа няма да се наруши, в т.ч. и по отношение на провежданата инвестиционна политика на дружествата“, смята правителството.

Сегашните управляващи критикуваха предишния финансов министър Симеон Дянков точно за такава мярка. Тогава натрупаните резерви в държавните дружества бяха взети, като най-голямата сума следваха да платят енергийните дружества. Логиката на мярката беше, че по време на бюджетни дефицити стотици милиони левове се задържат от фирмите, без те да оперират с тях, а ги държат на нисколихвени депозити. Сега правителството довзема, но само от определени фирми – основно транспортни и от дърводобивните държавни предприятия, пише „Капитал„.

Догодина дружествата ще внасят по-малки суми – 70% от положителния си финансов резултат, което е намаление с 10 процентни пункта.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент