До края на годината Южен поток демонтира съоръженията за геотехнически проучвания

iujen-potok

От края на ноември «Саут стрийм транспорт“ провежда проучвания на плажа Паша дере и във водата в близост до плажа. Целта на тези геотехнически проучвания за анализиране на почвени и геоложки свойства е да се събере по-подробна информация за проектирането на микротунелите, които компанията реши да прокара под плажа, за да го предпази от строителни дейности. 

В рамките на тези проучвания, на сушата се правят малки сондажи с около 10 см в диаметър, за да се вземат почвени проби. Това ще помогне на нашите инженери да опознаят геоложките свойства на почвата и да ги имат предвид при проектирането на микротунелите, в които „Саут стрийм транспорт“ планира да полага тръбите под плажа. За да се вземат такива  проби и от морското дъно, във водата изследванията се правеха от малка платформа, която вече приключи работа и е демонтирана. От понеделник,  23-ти  декември, пробите от почвата в по-дълбоки води ще бъдат вземани от малко по-голяма платформа.

Национално защитената зона Лиман и чувствителни местообитания на плажа са и ще бъдат специално избягвани по време на проучванията, за да се гарантира, че те няма да бъдат засегнати. „Саут стрийм транспорт“ планира да демонтира всички съоръжения за тези проучвания в края на декември 2013 година.

Строителството на морския газопровд, включително и на микротунелите за него, е планирано да започне в средата на 2014 година.

Микротунелите
За да гарантира опазването на плажа, „Саут стрийм транспорт“ реши да изгради 4 микротунела, които да пресекат брега под плажа. Тунелите ще са с малък диаметър и ще бъдат прокарани на около 20 метра под плажа. След това в тях ще се инсталират тръбите на газопровода. Този метод е малко по-сложен и по-скъп в сравнение с традиционните начини за прокопаване на тръбопровод, но предимството е, че тръбите ще бъдат инсталирани на по-голяма дълбочина и без строителни дейности по самия плаж. Геотехническите проучвания, които се провеждат в момента, ще осигурят информация, необходима за конструирането на тези микротунели.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота