Продадоха подводница „Надежда“ за скрап

image

Новият собственик плати 710 хил. лева за „Надежда“, ако иска да я ползва за екзотични пътувания, ще му трябват още 7 милиона

Последната ни подводница „Надежда“ беше продадена онзи ден на търг с тайно наддаване.

Най-високата цена за нея – близо 710 000 лева, даде „Финтрон България“, съобщава „Преса“.

Вчера фирмата подписа договора с дружеството на МО „Снабдяване и търговия“, като се задължава до края на годината да преведе парите.

„Надежда“ беше извадена на тезгяха със стартова цена около 480 000 лева. Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана.

Първоначалната идея на ведомството беше да я подари община Варна за музей. По-къснп обаче беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме – „Слава“. Оказа се, че тя е по-запазена и затова беше решено тя да се даде безвъзмездно на общината, която се ангажира да намери средства за нейното консервиране. По първоначална оценка за това ще са необходими 2 млн. лева.

„Надежда“ става само за скрап и за нищо друго, обясниха експерти. Тя е продадена без въоръжение и други специални блокове към нея. Ако собственикът й реши да я ползва за екзотични пътувания, ще трябва да се бръкне поне 7 млн. лева.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент