Работниците от корабостроителницата в Бургас ще блокират кръстовища

burgaski-korabostroitelnici

Мислим да протестираме и сме готови да блокираме някое бургаско кръстовище. Това заявиха над 150 съкратени от корабостроителницата работници. Голяма част тях се събраха тази сутрин пред затвореното предприятие. Те споделиха, че има кредити и сега не могат вече да ги изплатят, предаде БургасНюз

Кметът на Бургас Димитър Николов разговаря с тях и заяви, че иска спешни разговори с новото ръководство на корабостроителницата, което да обещае, че ще назначи хората отново на работа. „НАП и всички останали органи трябва да се намесят и да накарат собствениците да си влязат в правомощията“, каза той пред Нова.

Шефът на Дирекция “Инспекция по труда – Бургас” Павлин Васков каза, че е започнала проверка за съкращенията, но административната сграда на предприятието е била заключени, което наложило намесата и на МВР. Нямам никаква информация къде са собствениците. Предвидено е да има голяма глоба в този случай, защото уволнението е станало неправомерно. Глобите могат да стигнат по 10 000 лева за всеки съкратен работник“, поясни той.

„Не очакваме да си получим заплатите, като сме готови да стигнем и до съд. Само на лъжат, а ние сме гладни. Иван Костов ни докара този собственик“, заявиха много от разстроените работници пред камерите на Нова телевизия. Според тях молбите има са били връчени от хора с пистолети, които били от София.

Омбудсманът Таньо Атанасов допълни, че има много нарушения в заповедите за уволнение. „Начинът на уволнение е грубо нарушение на българските закони. Сигнализирани са всички компетентни органи и очакваме бързата им намеса. Нужно беше ръководството да започне диалог със съкратените работници поне 45 дни преди да бъдат съкратени. Това е цинично нарушение, за което е сигнализирана и прокуратурата“.

„Държавата ще направи всичко необходимо тези работници да не остана гладни. Ще им преведем нужното обезщетение и ще окажем натиск върху старото ръководство, което трябва да изплати дължимите суми. Този процес започна още миналата седмица. Днес в 3:00 часа имам среща с работниците и новото ръководство на бургаската корабостроителница и ще обсъдим темата“, каза от своя страна областният управител Павел Маринов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент