Лора Собаджиева от Панама: Всички разбират, че става дума за прецедент

svetlozar-sobadzhiev

Всички тук разбират, че става въпрос за прецедент. Това бяха първите думи на дъщерята на к.д.п. Светлозар Собаджиев – Лора, след приключване на първото гледане на делото в Колон, Панама.

Пред Maritime.bg тя обясни, че процесът е започнал с малко закъснение, но го описва като преминал изключително добре. „Беше голямо напрежение, но защитата се представи изключително добре. Пледоарията на адвоката на баща ми продължи 2 часа“, каза още Лора.

По думите й съдията е бил изключително респектиран. Според Собаджиева, която е юрист, заседанието е преминало успешно.

Тя коментира пред Maritime.bg, че нито един от моряците от екипажа, които бяха призовани като обвиняеми, не се е явил на делото. „Беше им назначен служебен защитник, който бе освободен още в началото на заседанието“, каза Лора минути след приключване на процеса в съда в Колон.

30-дневен е срокът, в който съдията трябва да произнесе решението си. Адвокатът на к.д.п. Собаджиев все пак е уверил, че това ще стане по-рано.

„Баща ми е добре. В съдебната зала влезе с униформата си. Надявам се този ад за него да свърши!“, каза още Собаджиева.

Младата дама заедно с председателя на CESMA (Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани) кап. Фредерик ван Вайнен, консула на България в Мексико Емил Самарджиев и почетния консул на страната ни в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев, присъстваха на процеса.

„Всичко това се случи благодарение адекватната намеса на Министерството на външните работи в лицето на нашите консули. Искам дебело да подчертая, че ако не беше тяхната подкрепа най-вероятно делото щеше да бъде отложено“, сподели още развълнуваната дъщеря на капитана. Тя не можеше да сдържи чувствата си след емоционалната среща с нейния баща, почти три години след фаталното задържане през март 2011 г.

svetlozar-sobadzhievК.д.п. Светлозар Собаджиев е роден през 1957 г. в гр. Русе. Завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ по специалност „Корабоводене“. Плавал е в Параходство „Български морски флот“, а след това в редица компании под чужд флаг. Женен с две деца, от 2011г. – „Затворникът на Панама“. 

Преди повече от две години той бе арестуван в Панама и изпратен в затвора “Ла Хоя”. Кораб „Маас Трейдър”, на който той беше капитан, бе задържан на 28 март 2011г. в пристанище Сан Кристобал, заради открити – в общо помещение на борда, 168 кг. кокаин. Случаят прикова вниманието към системата в Панама и предизвика множество дискусии както в родната, така и в международната морска общност. През изключителни трудности премина целият процес, а повече от година след задържането бе извършен и разпит, след който обаче не последваха очакваните добри вести. Основен проблем през тези повече от две години бе липсата на адекватна защита, тромавата и изкривена съдебна система в Панама.

20.12.2013г., 01:45ч.

Maritime.bg – Курс 

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по