Реклама

На 20 декември капитан Георги Георгиев завършва околосветско плаване

kapitan-georgi-georgievБъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали, припомня Moreto.net. Годината е 1930-та. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. Семейството се мести там през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си – да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб “Академик” на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб “Порт Варна”. Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.

Яхтата „Кор Кароли”

9-метровата яхта „Кор Кароли” със само 60 кв.м. площ на ветрилата е построена в Полша и носи името на звезда. Тя е закупена от „Порт Варна” през 1975 г с подкрепата на генералния директор на СО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев и генералния директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков.

Скромното навигационно имущество се състои от два магнитни компаса, радиопеленгатор, електромагнитен лаг, ехолот, секстанти, хронометри, секундомери, барометър, барограф. За определяне на местоположението капитан Георги Георгиев използвал електронен калкулатор „Хюлет-Пакард”, предназначен за навигационни цели.

На 5 юни 1976 година яхтата “Кор Кароли” е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76 (Трансатлантическо състезание за самотници). При много тежки хидро-метеорологични условия (с 2-ма загинали, мнозина спасени участници и 7 потънали или изоставени яхти) се класира на 37-мо място от едва 73 завършили яхти.

Обиколката на Земята

След това състезание, яхтата е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамският канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Неговото име носи 25,000-тонен товарен кораб на Параходство БМФ. Освен това е и преименуван варненският яхтклуб. Обявен е за почетен гражданин на Кърджали и Варна. Крайбрежната пешеходна алея от басейн “Приморски”до Рибарския плаж, е кръстена на името на кап. Георги с решение на Общинския съвет от 2000- та година, но този факт е слабо известен на варненци. По името на яхтата е наречена годишната награда за ветроходство у нас – Златен глобус “Кор Кароли”. Тя се връчва всяка година на 20 декември на осъществилият (или осъществилите) най-добро българско ветроходно постижение през годината. До 1992 година идеята е поддържана от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев”, а след това е създадена специална фондация “Кор Кароли”, като основните й цели са определяне на носителите, организиране връчването на наградата, както и стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България.

Корпусът на яхтата Кор Кароли се съхранява във военноморския музей във Варна, а оборудването се използва от яхтклуба „кап. Георги Георгиев”.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент