Протестират корабостроителите в Бургас (фото)

korabostroiteli-protestНад 50 работници от Бургаски корабостроителници блокираха кръстовището до областна управа в Бургас за 15 минути. С мълчалив протест те показаха отношението си към случилото се в предприятието, което изхвърли на улицата предпразнично 150 души персонал. Да преминават бяха пропускани само автобусите на обществения транспорт. Повече от преминаващите коли не проявиха негодувание и се върнаха обратно. Малко бяха онези, които видимо показваха недоволство, предаде БургасНюз.

Работниците не вярват в положителен изход от ситуацията. „Единственото, което ни обещаха вчера на срещата, е да получим заплатите си за септември“, коментира Веселин Кабов, един от четиримата работници, участвал в контактната група.  Той разказа, че в 15.00 часа вчера е получил обаждане от омбудсмана Таню Атанасов за среща при областния управител в 15.20. „Когато дойдохме с колегите, в коридора вече беше Диян Дянков от Банката-кредитор, както и другите ръководители на държавни институции. Благодарение на застъпничеството на областния и кмета ще получим по една заплата. Нямаме гаранции за това дали работата на предприятието ще продължи. Искаме си изработеното“, каза Кабов. Запитан стана ли все пак ясно кой е новият собственик на предприятието, той отговори, че от интернет знае, че става въпрос за офшорка на адвокатка, която развива бизнес в Кипър. „Никой не ни казва нищо, никой нищо не знае“.

Друг работник коментира пред медиите, че това е последният пирон, който се забива в морското корабостроене в Бургас за неговото заличаване. Работниците ще блокират кръстовището и утре в 13.00 часа, както и на пети януари догодина.

Потресаваща е гледката как мъже и жени с над 40-годишен стаж, някои от които работили единствено в това предприятие, плачат от безизходица. Хората не знаят как ще посрещнат празниците, а и не им е до тях. Много имат кредити, нямат пари за да покрият битовите си сметки. Има цели семейства, които работят в предприятието. „Не ни е празнично. Гледам болни родители“, пророни със сълзи жена с над 30-годишен трудов стаж в Бургаски корабостроителници и продължи: „Броим стотинките си за хляб, потънала съм в заеми, вие ни питате за празници. Няма светлина в тунела“.

До медиите днес беше разпространен протокол от вчерашната среща. От него става ясно, че вината се прехвърля на бившия собственик и че за територията на завода има одобрен ПУП за изграждане на мол с жилищен квартал. Веселин Кабов беше категоричен, че тези данни не са били оповестявани вчера на срещата. „Ако това е коментирано в наше отсъствие, нямам представа за какво става въпрос. Ние също получихме протокола, но не сме били свидетели на подобен разговор“, обясни той.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини