Децентрализират Пристанищна инфраструктура

Пристанище Варна

Дейността на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” ще бъде децентрализирана. Това е основната цел на измененията и допълненията в правилника за устройството, функциите и дейността на ДППИ, който в момента е предложен за обществено обсъждане, сочи справка на Maritime.bg.

Мотивите за измененията включват и ясното очертаване на функциите на клоновете и правомощията на техните ръководители с цел превръщането им в ефективни териториални поделения. Те вече ще осъществяват дейността на предприятието при съобразяване с конкретните особености на пристанищната инфраструктура и дейността на икономическите оператори на съответните пристанища.

Измененията предвиждат създаване на нов орган – Стопански съвет, който ще подпомага дейността на Управителния съвет на ДППИ, и ще се състои от шефовете на териториалните поделения на предприятието, включително директора на дирекция „Инфраструктура, акватория и собственост”.

Стопанският съвет ще има задачата да подготвя седемгодишната програма за изграждане, реконструкция, рехабилитация, поддържане, развитие и управление на инфраструктурата на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Освен това ще изготвя и обсъжда годишната инвестиционна програма на предприятието. Стопанският съвет ще заседава два пъти годишно.

Maritime.bg припомня, че заявката за децентрализиране на Пристанищна инфраструктура бе направена лично от министъра на транспорта кап. Данаил Папазов в средата на миналата година, при първата му официална среща с представителите на морския бизнес и неправителствени организации от сектора. Още тогава, а и преди това – в качеството си на шеф на Пристанище Варна, Папазов нееднократно е заявявал, че трябва да бъде дадена свобода за вземане на оперативни решения в регионалните звена, както на ДППИ, така и в ИАМА.
[box style=”1″]Вижте още:
Кап. Мирослав Петров: Актуализираме генералните планове на пристанищата до края на 2014 г 
[/box]
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” управлява собствеността на 15пристанищни терминала, разположени в българската част на река Дунав и 11 по черноморския бряг. Те  се простират на територията на 25 общини, на площ над 6 550 000 кв.м. Националната пристанищна система разполага с кейов фронт с обща дължина 13 076 м в морските пристанища и 7 862 м в речните пристанища и 152 корабни места.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент