Концепция: Кораб за борба с пластмасови отпадъци

spindrift
Огромно е количеството пластмасови отпадъци във водите на световния океан. Към момента са известни 5 т.нар. „острови от боклуци” в различни части на океаните.

Замърсяването с пластмаса е също толкова голям проблем, колкото парниковите газове”, казва Бьорн Хъгланд от DNV.

Компанията, заедно с природозащитната организация WWF, е разработила първия в света „кораб за борба с пластмасови отпадъци”.

Концепцията е наречена SPINDRIFT.

Целта на проекта е да бъде създаден специален изследователски кораб, който да обследва движението на пластмасите в океаните, да установи тяхната концентрация, което да бъде първата стъпка за борба с огромните „острови от боклуци”.

Според DNV-GL корабът ще бъде дълъг 85 метра, ще може да приема 38 изследователи, а автономността му е 90 дни.

На борда ще има различни иновационни съоръжения за „събиране на отпадъци”. За съжаление DNV-GL са направили изчисление, което показва мащабите на замърсяването. „За да изземем само горния слой пластмасови частици и отпадъци от петте известни острови боклуци ще са необходими 1000 кораба (от концептуалния вид), които ще плават и чистят в продължение на 80 години”, твърдят от DNV-GL.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че