Некачествена заварка причинала пукнатината на MSC Monterey

msc-montereyСлед серия тестове с помощта на ултразвукова апаратура собственикът на MSC MONTEREY (построен през 2008г.) съобщи, че е установена причината за поява на пукнатина на корпуса.

Според NSB Niederelbe, инцидентът от миналата седмица е станал в резултат от некачествена заварка. Собствениците съобщиха, че корабът няма да бъде ремонтиран в корабостроителница, каквито бяха първоначалните планове, а ремонтът ще бъде извършен на място.

Корабът в момента се намира на стоянка край Нюфаундленд, където времето не е благоприятно за извършване на ремонтни дейности. „Изисква се сложна подготовка за процеса по заваряване, но в настоящата метеообстановка не може да бъде направена”, заявиха още от компания NSB Niederelbe.

Около 7 дни ще бъдат необходими на наетата канадска компания, под наблюдението на GL, да завари пукнатината от 1,5 метра на главната палуба. Корабът с капацитет 4,894 TEU е построен в корабостроителницата на Daewoo в Румъния. Съдът е чартиран дългосрочно от MSC.

Според някои наблюдатели този инцидент ще засили още по-силно притесненията за здравината на контейнеровозите с подобна конструкция, които бяха строени в пика на корабостроителния растеж преди кризата.

През юни м.г. построеният през 2008 г. MOL COMFORT (капацитет 8,110 TEU) се разполови във водите на Индийския океан, след образуване на подобни пукнатини по корпуса.


Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент