Либия заплашва да потопи всеки танкер, който влезе в завзетите й пристанища

Energy-Sprinter
Либия може да използва сила и да потопи танкери, които опитват да товарят в източните пристанища на страната, които са превзети от въоръжени протестиращи в ескалиращата конфронтация за контрол над петролните терминали, каза Али Зейдан – министър председател, в сряда.

Предупрежденията на Зейдан идват само дни след като ВМС на страната откри огън по танкер на държавната компания National Oil Corp. (NOC), при опита му да влезе в пристанище, което не се контролира от властите от шест месеца.

Ден преди изявлението на министър-председателя, протестиращите заявиха, че ще осигурят охраната и безпроблемното влизане на кораби в контролираните от тях пристанища.

„Всяка страна, всяка компания, всяка престъпна групировка, която опита да изпрати свои кораби в превзетите пристанища без координацията на NOC, трябва да знае, че ние сме готови да потопим тези кораби“, категоричен бе Зайдан. „Предупреждаваме всички страни, че няма да има изключения“, отсече министър-председателят.

Пристанищата Ras Lanuf, Es Sider и Zueitina са под контрола на протестиращите. Преди падането на режима на Муамар ал Кадафи, преди две години, през тези портове дневно се експортираха 600 хил. барела петрол.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент