Отличие на капитан I ранг Димитър Добрев е експонат на месеца във Военноморския музей

Ukaz_D.Dobrev

Орден „Стара планина“ първа степен с мечове и указ № 454 от 20.12.2012  на Президента на Република България за награждаване посмъртно на капитан I ранг Димитър Добрев Добрев са избрани за експонат на месеца във Военноморския музей.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОтличието се връчва за изключително големите заслуги на морския офицер към страната ни при планирането и осъществяването на военните операции през Балканската война и за проявено новаторство и военно майсторство. То бе предадено за съхранение във Военноморския музей на специална церемония в края на месец декември.

Капитан І ранг Димитър Добрев

Капитан І ранг Димитър Добрев Добрев е роден на 12 февруари 1868 г. в град Русе. След като завършва основното си образование през 1878 г., той е изпратен да учи като стипендиант на Славянския комитет в Московската  реална гимназия, която завършва през 1883 г. и постъпва като юнкер във Военното училище в град София. Като доброволец участва в Сръбско-българската война (1885) и е награден с войнишки кръст „За храброст“ – IV степен. На 1 януари 1889 г. е произведен в първо офицерско звание “подпоручик” и постъпва на служба във Флотилията и Морската част в град Русе, където активно работи за изграждането и развитието на българския военен флот. През 1896-1897 г. Димитър Добрев следва и завършва успешно Кралското торпедно училище в град Пола в Австро-Унгария, като става водещ специалист по най-новото за времето си морско оръжие – торпедното.

През 1901 г. Д. Добрев получава  руския орден  „Света Ана” – ІІІ степен. Две години по-късно е изпратен на специализация в Артилерийския офицерски клас в Кронщад – Русия. С избухването на Руско-японската война през 1904 г. постъпва като доброволец във Втората тихоокеанска ескадра на Руския флот. Участва в прехода на ескадрата и в боя при о. Цушима, където натрупва богат боен опит под флага на контраадмирал Зинови Рожественски. Награден е с руския орден „Св. Владимир” – ІV степен  и с българския „Св. Александър” – ІV степен с мечове.                                                                           

            След завръщането си в България  Д. Добрев става последователно  началник на Морското училище (1906-1908), началник на Морската минна  отбрана (1908-1910) и командир на крайцера „Надежда“ (1910). През 1911 г. е уволнен от флота със звание капитан ІІ ранг. С началото на Балканската война (1912-1913) е мобилизиран като комендант на Варненския укрепен пункт, а в последствие командир на отряд кораби в състав крайцера „Надежда” и миноносците „Летящи”, „Храбри”, „Шумни”, „Строги”, „Дръзки” и „Смели”. Под негово командване отрядът започва усилена бойна подготовка и активна плавателна дейност. Основна цел на отряда са транспортните кораби, извършващи превози за турската армия.

  В първите часове на 8 ноември 1912 г. отрядът в състав миноносците „Летящи”,   „ Смели”, „ Строги” и  „ Дръзки”, под командването на капитан ІІ ранг Д. Добрев,  се натъква на дозорните кораби охраняващи турските морски превози. При завързалия се морски бой успешно е торпилиран и тежко повреден турския крайцер „Хамидие”. Тази морска победа на българския флот над многократно превъзхождащ го противник е от особено значение, тъй като не само нанася морален удар върху по-силния противник, но и в значителна степен парализира опитите му да бомбардира българското крайбрежие през оставащите месеци на войната, затруднява доставките за турската армия и съдейства за успешните действия на българската армия. В българската история тази атака се смята за най-забележителната военна победа на българския флот за цялата му история. За успешната атака на „Хамидие” Д. Добрев е награден с военен орден „За храброст” – ІІІ степен.        

  Капитан І ранг Д. Добрев умира на 11.04.1944 г. в град Велико Търново. Погребан е във Варна, близо до морето, с което е свързал навеки живота си.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент